Här är 2022:s sju viktigaste artiklar om 5g

5g 5g-nätverken byggs ut i rasande fart i Sverige och används av allt fler. Här är några av de viktigaste artiklarna om nästa generations mobilnätverk som vi publicerade under 2022.

Här är 2022:s sju viktigaste artiklar om 5g

I slutet av året gav sig Telekom idags redaktion ut på Stockholms gator för att göra egna mätningar av prestanda i operatörernas 5g-nätverk. Undersökningen bjöd på både positiva och negativa överraskningar.

Privata nätverk väntas bli ett viktigt användningsområde för 5g-tekniken, bland annat inom industri, jordbruk och gruvdrift, men i början av året hade endast 18 ansökningar kommit in till PTS.

”Äntligen kan vi säga att 5g är här på riktigt”. Det berättade Tres vd Haval van Drumpt i samband med att nya tjänsten Höghastighets-5g lanserades i april.

Uppkopplade och fjärrstyrda fordon väntas bli ett stort användningsområde för 5g-tekniken. I oktober fick en ny provtur med minibussen 5g-ride, som kopplades upp via Telias publika 5g-nät i Kista.

Telias teknikchef Staffan Åkesson utlovade att 90 procent av svenskarna skulle ha tillgång till företagets 5g-nätverk inom ett år när vi pratade med honom i september.


Under 2022 skulle vi passera en miljard 5g-abonnemang globalt sett. Det förutspådde Ericsson i sin Mobility Report, som släpptes i juni.


5g kommer med löften om höga prestanda, men täckningen i inomhusmiljöer är något av en utmaning. Nystartade Proptivity, som backas upp av Niam och Stronghold, vill bygga högpresterande 5g-nätverk i inomhusmiljöer.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.