Vill hjälpa det virtuella mötet på traven

Möteskultur Praktiska erfarenheter och forskning ligger till grund för boken Virtuella möten – effektiv gränslös kommunikation, som släpps i vår.

Vill hjälpa det virtuella mötet på traven

Boken Virtuella möten bygger på forskning, praktiskt erfarenhet och fallstudier från flera svenska organisationer. Det är absolut ingen teknikbok, vill medförfattaren Lena Lid–Falkman poängtera. Hon är ekonomiedoktor och forskar kring hur teknik påverkar ledarskap och organisationers kommunikation vid Handelshögskolan i Stockholm.

– Tekniken ändrar sig fort. Detta är mer en attitydbok om hur man ska tänka och arbeta. Jag är fascinerad över hur teknik kan förändra hur vi arbetar i företag samt hur man leder och organiserar sig med hjälpt av virtuella tekniker.

Praktikfall

Idén kom när hennes man Tomas Lid Falkman hemma berättade om sitt arbete som ledare i ett globalt team. Gruppen hade aldrig träffats fysiskt men samarbetade i stor utsträckning med hjälp av virtuella hjälpmedel.

– Vi pratade om hur de jobbar och jag kände direkt att detta borde vi skriva ner. Det som vi nu gjort är att sammanfoga forskning som finns om ledarskap på distans med verkliga erfarenheter. Tomas är praktiker och jag är forskare. Vi har upptäckt att när vi skriver tillsammans så kan det bli praktiskt och handfast med en grund i både forskning och levda erfarenheter.

Boken innehåller flera praktikfall från bland annat Svenska Kyrkan, en revisionsbyrå och en ideell förening. Tanken är att boken ska vara väldigt praktiskt inriktad med tips och checklistor.

Ti: Hur stort är behovet för denna typ av litteratur?

– Väldigt stort tror jag. För det finns ofta en viss attityd och frustration när det kommer till teknik. Till exempel att man inte får alla med sig när man inför en ny lösning. Med boken delar vi med oss av förslag och tips, både på individ- och organisationsnivå.

Virtuella möten – effektivt gränslös kommunikation, kommer släppas under våren på Liber förlag.

Lena och Tomas Lid Falkman att medverka på vårens upplaga av Nolldistans och tala om virtuellt samarbete.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.