Virus och spam hindrar småföretag

Drygt en av fyra småföretagare har någon gång under det senaste året inte kunnat arbeta vid sin dator på grund av att de drabbats av virus eller spam. Det visar en undersökning som Telia genomfört bland drygt 1 800 företagare i Sverige.

En småföretagare som inte kan använda sin dator drabbas av produktionsförluster. Undersökningen pekar på att 26 procent av småföretagarna drabbats av detta på grund av virus eller spam. För åtta procent av dem så har det skett flera gånger.

Majoriteten av de tillfrågade lägger mellan en och fem minuter per dag på att rensa sina e-postkonton från spam, göra uppdateringar samt köra antivirusprogram och liknande säkerhetsrelaterat arbete. Undersökningen visar att 16 procent av företagarna lägger ner mer än fem minuter per dag på detta arbete, medan 24 procent inte spenderar någon tid på detta.

Motåtgärden för att lösa problem av ovan nämnd art är brandväggar och spamfilter. 72 procent av de tillfrågade har spamfilter och de flesta är också nöja med hur de fungerar. 23 procent slipper helt spam och majoriteten får ett till fem spam per dag. Tio procent tyckte dock att deras filter fungerade dåligt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.