I början av augusti tog Marie Berner Moberg över som Sverigechef för Dell-ägda VMware. På VM World Europe i Barcelona där VMware samlar 14 000 av sina kunder, partners och press har hon ett hektiskt schema. Men såklart hinner hon sitta ner en stund med Telekom idag som är enda svenska media på plats.
Det stora temat för eventet är digitaliseringen som går i allt snabbare takt och med en tydlig molnstrategi vill VMware vara en av möjliggörarna i transformationen. Marie Berner Moberg berättar att det inte finns en direkt typkund till företaget på den svenska marknaden. Både privata och offentliga verksamheter använder sig av VMwares lösningar.
När jag intervjuade din företrädare på posten, Per Gustafsson, tyckte han att det var den offentliga sektorn som var vassast på digitalisering i Sverige.
– Det tycker jag fortfarande stämmer. Jag tycker att många gånger har offentlig sektor kommit längre i Sverige än vad privatmarknaden har gjort, säger Marie Berner Moberg som innan hon kom till VMware jobbade med offentlig sektor för Dell.
Varför är det så?
– Jag tror att mycket beror på att det är lättare att vara långsiktig när man slipper kvartalshysterin. Vi ser att många val man ska göra på it-avdelningarna kräver att man tänker i flera steg och det är offentlig sektor bra på. De privata företagen behöver resultat snabbare, säger hon.
Som exempel använder hon Västra Götalandsregionen som, med hjälp av VMware, lyckats förenkla den digitala arbetsmiljön och därmed skapat betydligt mer tid med patienterna. En intern undersökning visade att sjuksköterskor innan systemskiftet la upp till 45 minuter av sin arbetstid varje dag på att logga in i system, byta arbetsstationer eller skriva lösenord.
Regionen köpte in en single-sign-on-lösning med virtuell desktop och Peter Lindh, ansvarig för regionens it-enhet, berättar att den nya lösningen har gett 10 timmar mer i veckan per anställd i vården och totalt kommer det att bli 350 000 fler vårdtimmar i månaden när lösningen är helt utrullad.
En viktig del i digitaliseringen kan vara att till exempel börja använda tjänster i molnet. Har inte offentlig sektor hämmats av händelserna kring Transportstyrelsen?
– Till en början ja, men sen kom man på hur man skulle hantera det och där har vart lagringen av data sker varit viktig. Vi har ett samarbete med AWS så att man från och med januari kan hamna på deras nya datacenter i Stockholm. Det löser ju det problemet på ett enkelt sätt.
Ni har ju gått från att prata om att man ska vara cloud first, till cloud native och så vidare. Vad menar ni med det?
– Ja, det stämmer att vi och flera andra tidigare pratade om cloud first strategy. Idag pratar vi mer om cloud smart strategy och hur tanken kring app first har påverkat molnstrategin i sin helhet. Beroende på hur viktig en applikation är för verksamheten så avgörs om den ska placeras i ett offentligt eller privat moln, eller helt enkelt on-prem. Hybrida moln hjälper verksamheter att få denna flexibla molnstrategi som de behöver. Vi hjälper dem sedan att hantera det på ett effektivt sätt, så de kan utnyttja varje infrastruktur på bästa sätt, utan inlåsningar.
Vad blir nästa steg?
– Det vi gör nu är att utveckla en digital plattform även för applikationslagret baserad på Kubernetes med vårt ramverk Tanzu där våra kunder ska kunna bygga, driva och hantera sina applikationer och programvaror på Kubernetes. Detta kommer fungera oavsett var applikationerna ligger placerade och utvecklare samt driften kommer kunna samexistera på riktigt.