Vodacom lanserar första 5g-nätet i Afrika

5g Den femte generationens radioteknik har kommit till Afrika. Detta då Vodacom nu slog på 5g-nätverket i de sydafrikanska städerna Johannesburg, Pretoria och Kapstaden.

Vodacom lanserar första 5g-nätet i Afrika

Det är två år sedan som Vodacom berättade att de började moderniseringen av sitt nätverk samt förbereda för 5g. Men tack vare ett tillfälligt spektrumutrymme – har de kunnat slå på 5g på rekordtid. Detta då ICASA tilldelade operatören spektrum i 50 MHz samt 3,5 GHz-banden under den pågående coronakrisen.
– Vodacoms 5g-lansering i Sydafrika kommer vid en viktig tidpunkt då det hjälper oss att förbättra vår nätverkseffektivitet under covid-19, säger Shameel Joosub, chef för Vodacom Group.

Tack vare tekniken och spektrumet så säger Vodacom att de inte kommer tt ha några problem att hantera den 40-procentiga ökningen av mobiltrafiken samt den 250 procentiga ökningen av trafiköver fast lina som coronakarantänden lett till.
Men som sagt, spektrumtilldelnignen är bara tillfällig, först senare i år räknar myndigheterna att släppa permanenta licenser via en auktion.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!