Vodafone bygger open ran i stor skala i Storbritannien

mobilnät Hittills har det mestadels handlat om testverksamhet, men nu är operatören redo att bygga ut mobilnätet med open ran-utrustning i stor skala.

Vodafone bygger open ran i stor skala i Storbritannien

Open ran (open radio access network) är standarden som på sikt kan öppna upp mobilnäten för mindre aktörer och nya användningsområden, och som förändrar spelplanen för de stora aktörer som i dag tillverkar teknisk utrustning.

Efter att ha genomfört ett antal tester är nu operatören Vodafone redo att börja bygga open ran-nätverk i stor skala med början i Devon i sydvästra Storbritannien, vilket Fierce Wireless rapporterar om.

Vodafone har tidigare berättat om sina planer att ha open ran-utrustning på plats i 2500 basstationer före utgången av 2027. I projektet samarbetar man med leverantörer som Dell, Nec, Samsung och Wind River.

Ett incitament för Vodafone att påskynda övergången till open ran är att man måste ersätta den Huawei-utrustning som i dag används i mobilnätet – detta efter ett brittiskt regeringsbeslut 2020.

”Häpnadsväckande hög innovationstakt”

– Den höga innovationstakt som vi har sett i open ran-ekosystemet är häpnadsväckande, säger Andrea Dona, nätchef på Vodafone i Storbritannien i ett uttalande.

– Vodafone har tagit täten när det gäller utvecklingen av open ran och vi är entusiastiska över att inleda storskalig installation tillsammans med Samsung Network och vårt övriga ekosystem.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.