Vodafone driver på priskriget

Enligt Teliasonera är abonnemang utan subventionerad mobiltelefon en förutsättning för riktigt låga samtalspriser. Vodafone kontrar med ett liknande abonnemang, där kunden har möjlighet att också köpa en telefon till reducerat pris.

Teliasonera sänkte nyligen priserna för kunder som hellre har en låg månadskostnad än senaste mobiltelefonen. Målgruppen är helt enkelt alla de som inte vill betala för en ny mobil genom förhöjda månadsavgifter. Lägsta priset per minut är 30 öre, vilket gäller under kvällar och helger till fasta nätet eller Telias mobilnät. Till andra mobiloperatörer är lägsta minutpris på två kronor.

På den svenska marknaden har det varit vanligt att kunderna fått betala för sin billiga mobiltelefon genom en förhöjd månadsavgift på abonnemanget, Telias lägsta månadskostnad ligger nu på 29 kronor.

– Vi vet att många kunder vill ha den här typen av abonnemang utan att behöva betala för en telefon, säger Indra Åsander, chef för segment Privat på Teliasonera Sverige.

Vodafone kontrar

Men Vodafone har precis lanserat ett liknande abonnemang, det vill säga utan förhöjd månadsavgift, med möjlighet att få köpa en mobiltelefon till reducerade priser. Abonnemanget har en enhetstaxa för samtal på 79 öre i minuten till alla nät i Sverige, dygnet runt, året om. Sms kostar 79 öre styck, mms 2,79 kronor och videosamtal 4,79 krornor per minut till alla svenska mobilnät. Abonnemanget har ingen fast kostnad i form av abonnemangsavgift, däremot debiteras ett minimibelopp varje månad, där kunden kan ringa (röst- och videosamtal) och skicka sms och mms för hela summan.

Snacka till sig en mobil

Vodafone Abonnemang har fyra olika nivåer minimidebitering där tre av nivåerna innefattar mobiltelefoner till subventionerade priser, och ju mer man pratar desto mindre betalar man för mobilen.

Minimidebitering 79 kr i månaden ska enligt Vodafone passa kunder som är nöjda med sin nuvarande mobil, men det går inte att kombinera med subventionerad mobiltelefon. Ett abonnemang med minimidebitering 149 kr i månaden finns för kunder som vill ha en ny mobil och som pratar i snitt ungefär 5 minuter per dag. Just nu ingår till exempel en Sony Ericsson F500 vid 18-månaders bindningstid på denna nivå. Enligt Vodafone passar minimidebitering 299 kr i månaden kunder som ringer lite mer, i snitt 12 minuter per dag, där ingår till exempel 3g-mobilen Motorola V980 i abonnemanget vid 18-månaders bindningstid.

För en minimidebitering på 399 kronor i månaden bör kunden ringa i snitt 16 minuter om dagen. Till exempel kommer 3g-mobilen Motorola V1050 att ingå i denna nivå vid 18-månaders bindningstid (mobilen kommer till handeln under våren).

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.