Vodafone en blivande m2m-jätte

Kommunikation mellan maskiner ses av många som en potentiell framtida jättebransch. En ny rapport utpekar Vodafone som den operatör i världen med bäst utgångsläge för att bli en dominerande spelare på marknaden.

I framtiden kommer m2m, maskin-till-maskin-kommunikation, att finnas i 12 miljarder enheter och omsätta 7 biljoner kronor. Det hävdar Machina research, som i en ny studie samtidigt passar på att utnämna mobiloperatören Vodafone till en möjlig storspelare på m2m-marknaden.

Vodafone är en av flera multinationella operatörer som har en m2m-verksamhet men Vodafone har en större bredd och viktiga partnerskap i till exempel USA-baserade Verizon, menar Machina, och rapporterade sent 2011 att man nu har drygt 6 miljoner simkort enbart inom m2m. En annan stor operatör som spås en lysande m2m-framtid är Deutsche Telekom.

Machina pekar också ut biltelematik (mobil- och gps-funktioner i bilar) och smarta energilösningar som de främsta framtida inkomstkällorna inom m2m.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.