Volte slår Skype

3G Telefonsamtal med volte-teknik ger klart bättre ljudkvalitet än 3g. Men även hd-samtal över Skype får på tafsen av morgondagens 4g-samtal.

Signals Research Group och Spirent Communications har genomfört tester i ett kommersiellt mobilnät i USA, där ljudkvaliteten i 3g, 4g/volte (voice over lte) och Skype jämfördes.

Det här kom man fram till:

  • Volte-samtalskvaliteten, mätt i termer av mos-värden baserade på polqa-algoritmen, översteg kraftigt 3g-röst och var mätbart högre än i Skype-samtal.
  • Volte var betydligt bättre än Skype när nätverks belastning ökade och bakgrundsapplikationer kördes på mobiltelefonen.
  • Volte visade signifikant kortare uppkopplingstider än kretskopplade samtal.
  • Volte drar betydligt mindre nätresurser än Skype, vilket utlovar en mycket högre nätverkseffektivitet och längre beräknad batteritid i mobilerna.

– Även om jag rent konceptuellt förstod fördelarna med volte, så var det inte förrän vi analyserade resultatet tillsammans med Spirent som jag verkligen insåg, säger Michael Helander på Signals Research Group.

Nästa steg i forskningen blir att köra motsvarande tester i en ren labbmiljö.

Läs om Apples planer för volte.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.