Vr-forskaren: ”Känns som om man är i havet på riktigt”

vr Du befinner dig i en simbassäng men vr-glasögonen tar dig till en plats med korallrev och fiskstim. Marinbiologen Geraldine Fauville vill öka havsmedvetenheten med hjälp av vr.

Vr-forskaren: ”Känns som om man är i havet på riktigt”
Foto: Nicke Johansson // Erika Woolsey

Vr-glasögonen låter dig uppleva det karibiska havet på nära håll. Eller – vad som åtminstone känns som på nära håll. I stället för att åka flera hundra mil för att studera havet är det egentligen bara att sätta på sig ett headset.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Geraldine Fauville är biträdande lektor på institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet och har en master i marinbiologi.

– Jag älskar att blanda mina utbildningar. Marinbiologi och it är en perfekt kombination för att förstå hur digitala teknologier kan påverka marinundervisningen och därmed öka havsmedvetenheten.

Intresset för vr växte fram under hennes doktorandtjänst på Stanford.

– Jag fick en anställning som postdoktor på Virtual Human Interaction Lab med vr-gurun professor Bailenson. Där forskade vi om hur vr påverkar människor psykologiskt och beteendemässigt. Vi studerade även vr och havet. Det är väldigt imponerande hur realistisk känslan av att vara i havet är med vr.

Efter sin postdoktorand bestämde hon sig för att fortsätta forska om vr i marinundervisning. Strax därpå fick hon sin tjänst på Göteborgs universitet.

Du har inlett en studie där avancerad vr-teknik ska få människor att knyta känslomässiga band till havet – berätta mer!

– Det är en superspännande explorativ studie. Vi bjöd in forskare inom marinbiologi och pedagogik för att testa undervattens-vr. Deltagarna gick ner i bassängen utrustade med ett flytbälte, en snorkel och en vr-snorkelmask (vr-glasögonen). Sen intervjuade vi deltagarna om deras upplevelse och hur de tyckte att verktyget kunde bidra till marinundervisning. 

Vad fick ni för respons då?

– Starka och positiva känslor om vilken påverkan undervattens-vr faktiskt kan ha. Och att det nästan kändes som att man var i havet ”på riktigt”.

Varför är vr ett viktigt utbildningsverktyg?

– Forskning har visat att vr kan vara ett underbart läromedel för att skapa upplevelser som annars hade varit omöjligt, farligt, dyrt eller kontraproduktivt. I det här fallet är vr ett bra sätt att skapa en realistisk respons, säger Geraldine och fortsätter:

– Men vi måste också vara medvetna om när vi ska undvika vr. Till exempel har forskning visat att vr inte är bra när det kommer till att memorera fakta, då det kan uppstå en kognitiv överbelastning.

När hoppas man kunna använda sig av undervattens-vr som läromedel?

– Det är en väldigt ny teknologi som utvecklas mycket just nu. Först måste vi ta fram nytt innehåll som är pedagogiskt och vetenskapligt rätt. Men min dröm är att samarbeta med en vattenpark där besökare får ta del av undervattens-vr och lära sig mer om havet. Det skulle vara både spännande, roligt och lärorikt!

Geraldine tror att framtiden är ljus för vr som utbildningsverktyg.

– Men utrustningen är fortfarande dyr och inte alltid lätt att använda. Det är väldigt viktigt att vi förstår hur och på vilka sätt vr påverkar oss.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.