Tre prisvärda webbkameror för kontoret: Poly Studio P5, Logitech Webcam C925e och Konftel Cam10

test När den inbyggda kameran i din bärbara dator inte riktigt håller måttet finns det flera olika kameror i prisklassen runt 1000 kronor som ger dig lite bättre ljud- och bildkvalitet. Vi har testat tre portabla kameror från Poly, Logitech och Konftel som kan användas med både Windows och Mac OS.

Tre prisvärda webbkameror för kontoret: Poly Studio P5, Logitech Webcam C925e och Konftel Cam10

De tre testdeltagarna Poly Studio P5, Logitech Webcam C925e och Konftel Cam10 har en hel del gemensamt. De ansluts via usb-a, klarar upplösningen 1080p, erbjuder digital zoom och har inga begränsningar när det gäller vilka mötesappar de kan användas med. Samtliga tre kameror har också ett fysiskt linsskydd som enkelt kan stängas när du vill känna dig säker på att ingen kan se dig.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Värt att tänka på när du ansluter kamerorna är att försöka undvika usb-hubbar. Vi stötte på problem med en hubb från Belkin och Logitech rekommenderar direktanslutning till datorn för att säkerställa en pålitlig videoöverföring av högsta kvalitet.

Usb-port på baksidan

Poly Studio 5 sticker ut i jämförelse med de andra med sin kompakta, strömlinjeformade design och vitspräckliga plastskal. Här finns också en finess i form av en usb-port som döljs bakom en lucka på baksidan av kameran. Här kan du direktansluta ett headset eller en bluetoothadapter.

FAKTA OCH BETYG

Poly Studio 5

Tillverkare: Poly
Pris: Cirka 959 kr exkl moms.
Kamera: 1080p med 80 graders vidvinkel. Digital zoom.
Mikrofoner: en mikrofon.
Mått: 38x34x62 mm.

Betyg: 7,6
Prestanda 8
Kvalitetskänsla 7
Användarvänlighet 9
Innovation 6
Prisvärde 8

Poly Studio 5 har en enkel klämanordning för montering på bildskärmens övre kant. Det går snabbt och enkelt att positionera kameran där vi vill ha den. Det går att rotera kameran 360 grader i fästet och även lossa den helt för montering på ett stativ.

Precis som de andra kamerorna har Poly en app där du får tillgång till detaljerade bildinställningar. Möjligheterna att justera bilden är stora och du kan också spara fyra favoritinställningar.

Riktigt bra inbyggd mikrofon

Den inbyggda mikrofonen ger riktigt bra ljudkvalitet och bilden är det heller inget fel på. Den automatiska vitbalanseringen gör ett bra jobb och färgåtergivningen känns naturlig. Poly uppger att upptagningsvinkeln, field of view, är 90 grader, vilket passar perfekt när du sitter någon meter från kameran.

Logitech Webcam C925e ger i princip samma bildutsnitt som Polys kamera och även här känns bilden skarp och detaljrik. Autofokusfunktionen gör sitt jobb med bravur. Ljudet upplever vi däremot som lite sämre jämfört med Poly.

FAKTA OCH BETYG

Logitech Webcam C925e

Tillverkare: Logitech.
Pris: Cirka 1119 kr exkl moms.
Kamera: 1080p-kamera med 78 graders vidvinkel. Digital zoom.
Mikrofoner: två mikrofoner.
Mått: 73x126x45 mm.

Betyg: 7
Prestanda 7
Kvalitetskänsla 7
Användarvänlighet 8
Innovation 6
Prisvärde 7

Precis som Polys kamera har Webcam C925e inbyggd, digital zoom, i detta fall 1,2 gånger. Vår rekommendation är dock att du undviker användning av digital zoom i alla sammanhang eftersom det ofta leder till försämrad bildkvalitet.

Kläms enkelt fast på bildskärmen

Logitechs kamera kläms enkelt fast på ovansidan av skärmen och har en ledad axel som låter dig tippa kameran framåt eller bakåt för att ställa in rätt vinkel. Även här finns ett gängat stativfäste.

Konftel Cam10 erbjuder ett annat bildutsnitt än de båda andra kamerorna. Här får du riktig vidvinkelkänsla och kameran skulle kunna användas i ett mindre konferensrum för att fånga en presentation. Tyvärr känns inte bildkvaliteten helt övertygande och ljudet aningen burkigt trots att kameran har dubbla inbyggda mikrofoner.

FAKTA OCH BETYG

Konftel Cam10

Tillverkare: Konftel.
Pris: Cirka 999 kr exkl moms.
Kamera: 1080p-kamera med 90 graders vidvinkel. Digital zoom.
Mikrofoner: Två mikrofoner.
Mått: 118x37x31 mm.

Betyg: 6,8
Prestanda 6
Kvalitetskänsla 7
Användarvänlighet 8
Innovation 7
Prisvärde 6

Även här erbjuds en digital zoom som verkligen låter dig zooma in långt och kameran hängs enkelt på plats ovanpå din bildskärm. Här finns dessutom ett fäste som kan användas om du hellre vill montera den på ett stativ.

Samtliga kameror i testet ger fullt godkänd bild- och ljudkvalitet, men framförallt är de mycket enkla att komma igång med och konfigurera. Kvalitetsmässigt håller de måttet, men visst märks det att det inte handlar om några premiumprodukter. Som en ersättare till den inbyggda kameran i en bärbar dator fyller de dock en funktion.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.