Webbtjänst förhindrar avgrävda kablar

Ledningskollen.se är en ny webbtjänst som ska underlätta för den som genomföra grävningsarbeten. Färre avgrävda kablar blir resultatet hoppas PTS.

Avgrävda kablar och ledningar kostar samhället mångmiljobelopp varje år. Gräver man utan att först ha kollat upp vad som finns i marken kan man dessutom själv bli skadeståndsskyldig. Hittills har det varit svårt att få någon överblick eftersom det finns så många aktörer med ledningar i marken men nu ska det bli ändring på det. Den 7 september 2009 lanseras webbtjänsten Ledningskollen.se och först ut är Uppsala län, det vill säga i kommunerna Uppsala, Enköping, Östhammar, Tierp, Älvkarleby, Knivsta, Håbo och Heby. Efter en utvärderingsperiod är det tänkt att Ledningskollen.se ska finnas tillgänglig i hela Sverige.

Med hjälp av tjänsten som finns tillgänglig både för privatpersoner, företag och myndigheter kan man snabbt och enkelt få reda på vem som har ledningar nedgrävda. Av säkerhetsskäl kan man inte via Internet söka ledningarnas exakta läge utan det är information som lämnas ut efter kontakt med ledningsägaren. Om det däremot saknas ledningar i grävområdet får den som ska gräva besked om det direkt.

– Minskade avbrott gynnar både svenska abonnenter och omvärlden, eftersom tele- och Internettrafiken passerar många gränser. Med den här tjänsten tar vi ytterligare ett steg mot ett robust kommunikationssamhälle, säger Marianne Treschow, generaldirektör för kommunikationsmyndigheten PTS.

Bakom den nya tjänsten står ett stort antal företag, organisationer och myndigheter och arbetet samordnas av PTS.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.