Wibree – nytt alternativ bland trådlösa tekniker

Nokia lanserar den nya radiotekniken wibree, som ett komplement till bluetooth. Wibree ska dra mindre ström, bli billigare och mindre, för att exempelvis passa i klockor och små sensorer.
En handfull kretstillverkare och andra företag är redan med på tåget. Den första specifikationen beräknas vara klar under andra kvartalet 2007.

Nokia beskriver lanseringen av wibree som ett öppet industriinitiativ. Man hoppas att tekniken ska plockas upp av något existerande industriforum som kan bana väg för en bred acceptans.

I nuläget är följande företag med i den grupp som har börjat arbeta på wibree-specifikationerna: Broadcom, CSR, Epson och Nordic Semiconductor har licensierat wibree för kommersiella implementationer i radiokretsar. Suunto och Taiyo Yuden bidrar också till specifikationen. Exempelvis Nordic Semiconductor lovar att ha wibree-kretsar färdiga för leverans under andra hälften av 2007.

– Vårt mål är att etablera en industristandard snabbare än någosin tidigare, genom att erbjuda en interoperabel lösning som kan kommersialiseras och byggas in i produkter snabbt, förklarar Bob Iannucci, chef för Nokia Research Center, som för övrigt firar 20-årsjubileum i dagarna.

Räckvidd som bluetooth

Wibree ska finnas i två varianter, en för dual mode-kretsar där den integreras tillsammans med bluetooth, och en för stand alone-kretsar. Räckvidden ska ligga i paritet med bluetooth, det vill säga 5–10 meter. Överföringshastigheten av data är upp emot 1 Mbit/s och man ska använda det licensfria 2,4 GHz-bandet.

Nokia listar ett antal behov som wibree ska möta. Det viktigaste är ultralåg strömförbrukning, en wibree-krets ska kunna byggas in i exempelvis en klocka med ett vanligt knappcellsbatteri. Det andra är mycket låg kostnad för och liten storlek på kretsarna, både för dual-mode-varianten och den fristående lösningen. Några närmare detaljer om de här punkter har Nokia inte presenterat än, förutom att wibree-trafiken ska schemaläggas mellan bluetooth-sändningarna.

Slutligen måste wibree också erbjuda ett global, intuitivt och säkert alternativ som fungerar tillsammans oavsett vem som har tillverkat enheten.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.