Wifi överallt med 1 100 accesspunkter

En kraftig utbyggnad av det trådlösa nätverket ska ge studenterna vid Linköpings universitet bättre anslutningsmöjligheter.

Idag består wifi-nätet vid Linköpings universitet av 300 accesspunkter och trycket på dem är högt. Inte mindre än 17 000 enheter ansluts varje månad, en ökning med 50 procent under förra året. Det har föga förvånande orsakat en del kapacitetsproblem och studenterna har inte varit helt nöjda.

Nu har universitetsledningen därför bestämt sig för en ordentlig utbyggnad av nätet. De 300 accesspunkterna ska bli hela 1 100 för att både förbättra kapaciteten och utöka täckningen till alla universitetets lokaler.

– Den ökande användningen av läsplattor och avancerade telefoner, tillsammans med önskemålen från studenterna, gör den här utbyggnaden nödvändig. Det är en satsning som ligger helt rätt i tiden, konstaterar Joakim Nejdeby, it-direktör på Linköpings universitet.

Totalt beräknas den årliga kostnaden för det utbyggda nätet landa på runt 1,5 miljoner kronor.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.