Wimax en hit i Umeås stadsmiljö

Det är bra studs i radiovågorna från wimax-sändaren på taket till Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Det räcker med reflektioner från stadsbebyggelsen för att få en fullgod signal till mottagaren som sitter monterad på en personbil.
Visionen om en nomadisk hotspot blir verklighet med lokalt wlan.

Wimax en hit i Umeås stadsmiljö
Stefan Eriksson

Umeå kommun och Västerbottens läns landsting driver just nu ett gemensamt projekt för att testa wimax-tekniken för olika vårdtillämpningar. Liknande försök har gjorts i Skellefteå, vilket Telekom idag skrev om i nummer 8/2005.

Men i Umeå har man utmanat tekniken ett steg längre. Hur fungerar wimax i ett nomadiskt scenario, där mottagaren förflyttas? För att få svar på den frågan har en personbil utrustats med en wimax-antenn och wlan som ger lokal täckning för att koppla upp en bärbar dator.

– Egentligen borde det inte fungera, eftersom antennen är riktningsberoende. Men den har visat sig plocka upp reflekterande signaler tillräckligt bra för att det ska fungera, berättar Carl-Daniel Norenberg på Intel, som är involverad i projektet.

Box på taket

Wimax-utrustningen kommer från Alvarion och bygger på version 802.16d av standarden. Det är antennen med tillhörande strömförsörjning och elektronik.

– Här i prototypen har vi också en router för att kunna ansluta flera wimax-användare samtidigt, en accesspunkt för wlan och en strömovandlare för 12-voltsspänningen i bilen, berättar Benny Jonsson, it-tekniker på Umeå kommun, samtidigt som han visar testinstallationen.

I prototypen har utrustningen placerats i en specialgjord plåtbox som har skruvats fast på takräcket till bilen. Men redan nu har företaget Mobile City tagit fram ett mer färdigt koncept där allt utom antennerna ryms i en vanlig takbox. Ett annat möjligt alternativ är att placera utrustningen i bilens bagageutrymme.

Wlan-täckningen knepig

Testbilen, som döpts till Berta, har använts av några sjuksköterskor och biståndsbedömare i kommunen. De har kunnat arbeta online under sina besök hos vårdtagarna. Dels har de kommit åt de administrativa systemen och till exempel kunnat skriva sina rapporter på plats, dels har de haft en direktlänk för att kommunicera med läkare och andra kollegor.

– Det har aldrig varit problem med wimax-täckningen. Genom att vrida lite på antennen går det att få bra mottagning överallt. Däremot har den lokala wlan-täckningen inte alltid blivit vad vi hoppats på. Men vi ska försöka med nya rundstrålande antenner, säger Benny Jansson.

Man använder en wimax-basstation. Den har placerats på taket till Norrlands universitetssjukhus. Därifrån täcker den en 45-gradig zon i riktning sydväst och når 1–1,5 mil långt. I en fast installation i byn Stöcksjö utanför Umeå räcker signalen till för en bandbredd på 6 Mbit/s. Basstationen är inställd för att ge 8 Mbit/s.

Fakta

Wimax i vården

• Wimax-försöken i Umeå görs inom ramen för projektet Tillit, som tar ett bredare grepp på it-stöd i vården.

• Västerbottens läns landsting har nyligen gett 30 läkare licens för att öppna digitala patientjournaler via den trådlösa uppkopplingen.

• Kommunen och landstinget utvärderar projektet före sommaren. Sedan avgörs framtiden för wimax i Umeås vård.

• Försöken görs i frekvensområdet 3,5 GHz. Licensen tillhör Teracom och Umeå Energi är operatör.

• Bandbredden är satt till 8 Mbit/s. En mil utanför staden var den 6 Mbit/s.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.