Wimax-projekt blir kommersiellt

Skellefteåbaserade Mobile city går nu från kommunalt projekt till företag i sin satsning på trådlöst bredband med wimax-teknik. Intresset bland kommunerna är stort och ett av de första projekten blir ett nät för sjukvården i Umeå.

Efter nio månaders tester i Skellefteå har Mobile city gått över i bolaget Mobile City Sweden AB och ska nu börja bygga ut kommersiella wimax-nät. Från början kommer företaget även att leverera själva bredbandstjänsten, men senare är det tänkt att andra aktörer ska få ta över den sysslan, till exempel Teracom som de redan har ett samarbete med.

Göran Eriksson på Mobile city kan avslöja att intresset är stort, men vill inte avslöja mer än att satsningen kommer att ha sin utgångspunkt i Västerbottens län. De som redan fått tillgång till tekniken genom tester kommer att ha det även i fortsättningen. Tanken är i första hand att ersätta fiber till telestationer med trådlös teknik. Då behövs det inte dras några nya kablar för att till exempel hushåll i glesbygd ska få tillgång till bredband. Men Göran Eriksson menar att tekniken är välbehövlig även i städerna, där vissa områden kan sakna bredband.

– Många sitter i fiberskugga och där kan vi komma in och ta kunder, säger han.

I Umeå kommer Mobile city att tillhandahålla basstation och mottagare till två sjukvårdprojekt för att underlätta kontakten mellan vårdtagare och sjukhus. Även privatpersoner kan ta del av lösningen, men det kostar en del. Priset på en mottagare ligger kring 4 500 kronor. Göran Eriksson tror att det kan komma att sjunka i och med att wimax-näten byggs ut och tekniken blir mer spridd.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.