Wimax till Västeråsarna

Västeråsarna får trådlös bredbandsuppkoppling med wimax. Mälarenergi Stadsnät lovar att bygga bort alla vita fläckar i kommunens bredbandskarta.

Mälarenergi Stadsnät erbjuder trådlöst bredband till de hushåll och företag som tidigare inte har haft möjlighet till bredband. Redan idag har 96 procent av Västeråsarna möjlighet att ansluta sig till bredband, antingen via adsl eller den mer framtidsäkra fibertekniken

Det finns dock knappt 6 000 personer på landsbygden som saknar möjlighet att skaffa någon form av bredbandskoppling mot internet. Mälarenergi Stadsnät har nu tagit fram en lösning och erbjuder dessa trådlös radiokommunikation via en tekniken wimax.

Dessutom gör Mälarenergi avsevärda besparingar på sina avläsningskostnader från elmätaravläsningar med wimax-lösningen. Upp till en halvering av kostnaderna enligt preliminära beräkningar, jämfört med traditionell överföring av data via gsm eller 3g.

Snabb utbyggnad – klart innan årsskiftet

Västeråsborna behöver inte vänta länge på de trådlösa fördelarna. Det pilotprojekt som avslutades i maj följs nu av en snabb utbyggnad av wimaxnätet under hösten. Innan årsskiftet kommer ett antal nya basstationer täcka hela Västerås kommun.

– Den här lösningen har många fördelar, både ur kort och långt perspektiv. Att både förbättra servicen och sänka våra kostnader är förstås dubbelt intressant. Förutom överföring av data från elmätaravläsningar kommer även processtyrning och mätningar att kunna ske via Stadsnätet, berättar Alf Edgren ansvarig på Mälarenergi Stadsnät.

Mälarenergis satsning på wimax görs tillsammans med Mobile City och teknikutrustningen kommer från Intel.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.