Windows i mobilen i ny version

Microsoft utmanar Symbian och dess största ägare Nokia med en ny version av sitt operativsystem för mobiltelefoner. Med den nya versionen ska det vara lättare för partners att utveckla program till systemet.

Microsoft tar upp kampen med Symbianvärlden och lanserar Windows Mobile 5.0.

– Windows Mobile har funnits i fem år nu och under den tiden har sättet att använda mobila enheter förändrats i grunden. Med Windows Mobile 5 kommer de som tillverkar mobila enheter att få ännu större möjlighet att anpassa sina enheter till olika kunders behov, säger Martin Jansson, ansvarig för Windows Mobile på Microsoft AB.

Bland annat ska arkitekturen ha blivit mer flexibel och andra kan i efterhand lägga till stöd för ny teknik som push-to-talk eller videosamtal. Nätverksstödet har ökat och omfattar nu 3g-nätverk med hög bandbredd, wi-fi för smartphone-plattformen och förbättringar i bluetooth-stödet.

Microsoft presenterade också uppdateringar av flera mobila programvaror. Microsoft Office för Windows Mobile har kommit i ny version och innehåller nu Powerpoint Mobile för Pocket PC. I Windows Mobile 5.0 ingår Windows Media Player 10 Mobile med stöd för ett stort antal filformat för musik, video och teve. Den nya versionen erbjuder också synkronisering av användarens musikbibliotek, spellistor och betyg. Synkroniseringen sker snabbt och enkelt genom utökat stöd för usb 2.0.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.