Windows Phone blir gratis för tillverkarna

Windows Phone För att ge mer fart åt ekosystemet runt Windows Phone har Microsoft satt en ny prislapp på operativsystemet: 0 kronor. Men det finns ett villkor.

Fler tillverkare ska lockas till Windows Phone.
Fler tillverkare ska lockas till Windows Phone.

I samband med lanseringen av Windows Phone 8.1 och utvecklarkonferensen Build berättade Microsoft oväntat att det blir gratis för tillverkare av mobiltelefoner och mindre surfplattor att använda Windows Phone. Den generösa prislappen gäller för enheter med skärmar med en storlek på mindre än nio tum. Det villkoret får ses som ett skydd för vanliga Windows som därmed slipper gratiskonkurrens på större enheter.

Att operativsystemet blir gratis ska förhoppingsvis locka fler tillverkare att ansluta sig till Windowslägret och ger också möjlighet att ytterligare pressa priserna på telefoner med Windows Phone, vilket kan behövas för att locka över nya kundgrupper från Android och Ios.

Nokias mobilchef Stephen Elop ska enligt Computer Sweden ha uttryckt sig positivt till beskedet under sitt framträdande på Build. Han menar att det är bra om fler tillverkare satsar på Windows Phone.

– Det är bra eftersom volym driver efterfrågan på applikationer och är bra för utvecklare, säger han.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.