Wok blev antenn för 3g och 4g

Taskig täckning på ditt mobila bredband? Gör som en dansk ingenjör. Ta en wok från IKEA och bygg din egen riktantenn för 3g och 4g.

Wok blev antenn för 3g och 4g
Elias Holm

Ingenjören Elias Holm hade tröttnat på hur brist på sändningseffekt i usb-modemet gjorde det svårt att fånga upp 3g- och 4g-signaler. Särskilt som hans hus befann sig i utkanten av operatörernas täckningskartor. Botemedlet visade sig finnas i mammas köksskåp: en 36 centimeter vid wok från IKEA.

Med hjälp av en egenhändigt byggd ”wokfi” har han nu lyckats uppmäta hastigheter på 20/10 megabit per sekund via 4g.

Hur gjorde han då?

Tja. Låt oss säga att svaret kanske inte är påkommet i en handvändning. För att kunna placera usb-modemets antenn på rätt ställe började han med att räkna ut wokens brännpunkt, det vill säga den plats där radiovågorna koncentreras. Därefter byggde han en behållare till själva modemet av en stump avloppsrör, silikon och ett lock tillhörande en flaska med tändargas.

Intill wokfin placerade han en dränerad eldosa med en usb-router, en nätverkskabel, en usb-kabel och en modifierad omformare 12~24V till 5V 1A av modellen som vanligtvis används i bilar. Tillbehör som allt som allt kostade cirka 800 danska kronor.

Därför funkar det

Poängen med nämnda wokfi är att den förstärker signalen ungefär som en parabol, samt att den sänder det mesta av effekten i en och samma riktning.

– Ytterligare en fördel med wokfin är att du kan utnyttja fler spektrum än om du använder en fast antenn som vanligtvis endast kan nyttjas för en eller två frekvenser. Här är det bara usb-modemet som sätter gränserna, förklarar Elias Holm.

Skapelsen har i skrivande stund försett ingenjören och hans mor med 4g i fyra månader utan problem. Åtminstone om man får tro tidningen Ingeniørens frågespalt där man låter läsarna själva komma med spörsmål – och de mest osannolika svar.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.