WSP testar det senaste med Aastra

Så gör Teknikkonsulten WSP gick all in på MX-One när de skapade en enhetlig telefoniplattform. Ett år senare är de nu väg att uppgradera hela miljön och inleder med att fälttesta Aastras senaste lösningar, som Blustar Web.

WSP testar det senaste med Aastra

Telefoniprojektet drog igång med upphandling under våren 2012 och den nya plattformen var helt i drift i mitten av mars förra året. Det betyder att de 38 kontoren och de 2 500 anställda i Sverige nu ryms i en sammanhållen MX-One-lösning, istället för den spretiga miljö med lokala växlar som gällde tidigare.

– Vi nyttjar Lync inom WSP och Telia har satt upp en speciallösning med parallellringning. Ja, det har behövts en del uppfinningar under resan för att få telefonin att fungera som vi vill, säger Michael Vinter, som är it-projektledare på WSP.

Michael Vinter på WSP har nära till Aastra även geografiskt. Båda kontoren ligger vid Globen.
Michael Vinter på WSP har nära till Aastra även geografiskt. Båda kontoren ligger vid Globen.

Bättre integration mot Lync är en av drivkrafterna när WSP nu kliver in i fälttester tillsammans med Aastra. Det är ett så omfattande engagemang att Aastra tar över ansvaret för service och support av WSPs telefonimiljö från Telia under perioden.

En trestegsraket

I tur och ordning kommer följande nya Aastra-system att testas hos WSP:

  • Redan idag, den 15 april, uppgraderas MX-One 5-växeln med service pack 5. Det är en förutsättning för en del av de andra uppgraderingarna.
  • Veckan efter påsk är det dags för Inattend 2.0 att ta plats, följt av Blustar Web och senare Blustar Server.
  • Sist i trestegsraketen ligger Solidus Ecare 8.2.

– Vi var första kund att börja köra telefonistverktyget Inattend 1.0. Det har dragits med en del buggar som vi nu hoppas på att bli av med, plus att vi kan ha synpunkter på gränssnittet. Dessutom behöver vi ge telefonisterna en möjlighet att se status på användarna även från Lync-miljön. Med dual forking går det inte att se om någon är upptagen i samtal, annat än om de är på mobilen, förklarar Michael Vinter.

Han tycker att det är ett generellt problem med Lync, att användaren inte blir upptagen utan att nya samtal kan slussas in under ett pågående.

Inte så orolig

Blustar Web och Blustar Server hänger nära ihop med telefonistverktyget Inattend och hanterar alla typer av linjestatus, även mot Lync. Så när telefonisten söker efter en användare i Blustar Web hämtas information från Inattend-databasen och man får en korrekt bild av tillgängligheten.

WSP använder Aastras kontaktcenter Solidus Ecare 7.0 i den interna it-helpdesken, men de upplever en del bekymmer med plattformen. Så frågan är nu om den kommande versionen 8.2 råder bot på det? Den sista delen i fälttesterna ska förhoppningsvis ge besked på den punkten.

– Vi räknar med att testerna ska pågå fram till sommaren, beroende på hur många uppdateringar det kommer under perioden. Så länge som Aastra och vi inte uppfattar att de nya systemen är stabila, så kommer de att ha kvar ansvaret för service, support och drift av telefoniplattformen, säger Michael Vinter och tillägger att även Telia finns med på ett hörn i fälttesterna.

Ti: Är du orolig för att det ska uppstå störningar som drabbar användarna under fälttesterna?

– Nej, förhoppningen är att det inte ska bli några störningar för användarna. Hela plattform är virtuell så vi har möjlighet att snabbt göra en rollback om det blir problem. Så jag är inte orolig för växeln, möjligen är risken större störningar för telefonisterna.

DET KOMMER MER: Telekom idag planerar att publicera en fördjupande artikel om WSPs telefoniprojekt i ett kommande nummer av magasinet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.