Xperia M2 – prisvärd 4g från Sony passar företag

Mobiltelefoner I skuggan av toppmodellen Xperia Z2 har Sony lanserat den betydligt billigare 4g-telefonen Xperia M2. Den har förutsättningar att bli ett bra alternativ för prismedvetna företagskunder.

Xperia M2 – prisvärd 4g från Sony passar företag

Mobiltillverkarnas premiumtelefoner lockar med fantastiska prestanda och imponerande kamerateknik. Kul men kanske inte de tyngst vägande skälen när det är dags att köpa in nya företagstelefoner. Det finns mycket pengar att tjäna på att välja lite enklare modeller som ändå erbjuder en bra användarupplevelse.

En sådan telefon ser Sonys Xperia M2 ut att bli när den kommer ut till försäljning i maj. M2 är Sonys hittills billigaste 4g-telefon och prislappen hamnar kring låga 1 900 kronor plus moms. För de pengarna får man en telefon som till utseendet påminner en hel del om den första versionen av Xperia Z.

Bättre kontroll för företag

Intressant i sammanhanget är att Sony successivt blir allt bättre på att erbjuda utökade funktioner för mobil enhetshantering. Förutom stöd för ett antal Exchange-policies som inte finns i Android som standard ska tillverkare av mdm-system också fått tillgång till ett antal api:er för utökad central kontroll av telefonerna. Good, Mobile Iron och Airwatch hör till de mdm-tillverkare som redan ska ha byggt in stödet i sina produkter. Mer detaljer kring Sonys företagssatsningar lovar vi att återkomma med.

Inget för duschen

Det låga priset innebär som väntat lite enklare komponenter under skalet men nivån är ändå så hög att det inte inverkar menligt på funktionen.

Skärmen är 4,8 tum stor och har qhd-upplösning, det vill säga 960 x 540 bildpunkter. En fyrkärnig Snapdragon 400-processor får telefonen att snurra på utan störande lagg. Lagringsutrymmet är visserligen bara 8 GB men det går att utöka med ett minneskort på maximalt 32 GB. Kameran är också den enklare än i premiummodellerna men har ändå 8 megapixlar, autofokus och blixt.

En tydlig konsekvens av det pressade priset är att Sony fått offra vattentåligheten som utmärker tillverkarens dyrare telefoner. Slut med avsköljning i diskbaljan med andra ord.

Hör vad kollegorna säger

Kvar finns däremot en feature som för oss svenska användare länge legat obrukbar i Sonys telefoner; möjligheten till mobilsamtal med hd-kvalitet. I Xperia M2 kommer den däremot till användning eftersom samtliga nätägare nyligen annonserade att de under året inför hd-röst i sina mobilnät. Först ut blir Telia som lanserar tekniken redan i slutet av mars. Tillsammans med funktioner för brusreducering och röstförbättring i M2 ger det förutsättningar för ett bra talljud även i bullrigare miljöer.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.