Xperia Sola – peka utan att nudda

Sony hade ytterligare en ny modell i rockärmen som inte visades upp under MWC. Xperia Sola bjuder på en ny pekskärmsteknik som fungerar utan att du nuddar skärmen.

Xperia Sola – peka utan att nudda

Riktigt hur det fungerar har vi inte fått kläm på, men tekniken som Sony kallar floating touch gör att du kan markera länkar eller menyobjekt i webbläsaren (som är den enda applikation där det ännu så länge fungerar) bara genom att hålla fingret i närheten av skärmen. Vitsen ska vara att man kan se vad man markerar och på det sättet slippa feltryckningar. För att klicka på länken måste du däremot röra vid skärmen.

En i mängden

Bortsett från den beröringsfria pekskärmen är Sola inget som direkt utmärker sig. 3,7 tums-skärmen är inte av den extremt ljusstarka typ som introducerades i Xperia P och processorn är visserligen dubbelkärning men körs bara i 1 Ghz. Tillskillnad från Xperia-syskonen S, P och U får Sola inte heller det genomskinliga glaspartiet längst ner på telefonen. Däremot får Sola stöd för nfc och fungerar tillsammans med tillverkarens smarta taggar, som kan få telefonen att göra valfria saker när de trycks mot den.

Xperia Sola släpps globalt under andra kvartalet men några stora annonskampanjer lär det inte bli i Sverige. Enligt tidningen Mobil, som varit i kontakt med tillverkaren, är modellen inte någon fokusprodukt i Norden även om den kommer att gå att köpa från ett mindre antal återförsäljare.

Fakta

Sony Xperia Sola

OS: Android 2.3 (uppdatering till ICS kommer)

Skärm: 3,7 tum tft

p>Processor: Dual core U8500 1 GHz

Minne: 8 GB + plats för sd-kort

Kamer: 5 megapixel med led-blixt och autofokus

Batteritid: max 6 timmars tal/475 timmar standby.

Mått: 116 × 59 × 9,9 mm

Vikt: 107 gram

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.