Xperia X10 – Android på Sony Ericssonvis

Precis som väntat presenterade Sony Ericsson idag på morgonen sin första smartphone med Android som operativsystem. Men X10 får redan snart fler kamrater.

Xperia X10 – Android 
på Sony Ericssonvis

I förra veckan skrev vi om mobiltillverkarens kryptiska sida på nätet som flaggade för en stor nyhet som skulle presenteras den 3:e november. Nu står det klart att det precis som vi misstänkte handlar om Sony Ericssons första Androidlur. Namnet blev inte Infinity som vi förutspådde utan Xperia X10 och av bilderna att döma är det en stilig telefon. Visserligen får vi vänta till början av nästa år innan telefonen finns till salu men det verkar den vara värd.

Fler modeller på gång

Modellen verkar inte heller bli ensam utan refereras till i presentationen som toppmodellen i en hel familj. Gemensamt är att de kommer ha samma nyutvecklade gränssnitt kallat UX som X10, vilket över tid ska ta över i hela tillverkarens modellprogram.

– Däremot kommer inte alla modellerna baseras på Android, utan vi håller åtminstone tills vidare fast vid vår multiplattformstrategi. Det viktiga för oss är att leverera det kunderna efterfrågar på den plattform som är mest effektiv för ändamålet, berättar Gustaf Brusewitz, pr-ansvarig för Sony Ericsson i Norden och Baltikum.

Stor skärm och smart kontakthantering

På tekniksidan ser modellen riktigt lovande ut med en 4 tum stor skärm och Qualcomms vassaste mobilprocessor Snapdragon på 1GHz. Kameran är på 8,1 megapixel och har autofokus och ansiksigenkänning. Självklart hittar vi också gps, bluetooth och wi-fi bland specifikationerna.

Minst lika intressant som själva tekniken är vad Sony Ericsson gjort på programsidan. Fullmatad är nog rätt ord. Förutom de i Androidtelefoner brukliga kopplingarna till en lång rad tjänster från Google har Sony Ericsson knåpat ihop en hel del eget. Med funktionen Timescape kan man hantera all kommunikation med en person på ett och samma ställe. Det går att bläddra igenom konversationer för att kolla in Facebook, MySpace, Twitter, bilder, e-post och texter, allt på en gång. Motsvarigheten för media heter Mediascape och kombinerar musik, bilder videos, You Tube och tillverkarens egen tjänst Play Now i ett gemensamt gränssnitt. De båda programmen kan också hitta kopplingar mellan mediafiler och kontakter.

Även om mycket i X10 handlar om underhållning och sociala medier så borde den kunna locka företagsanvändare med stöd för Microsoft Exchange och förinstallerad läsare för officefiler.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.