Xperia Z1 får mini-syskon

Mobilt Sony har lagt Xperia Z1 i förminskningsmaskinen. Idag lanseras Xperia Z1 Compact, som enligt Sony själva ska stå för exakt samma innehåll men i ett krympt format.

Sony lanserade Xperia Z1 i oktober 2013. Originalet har 5 tums skärm medan den nya krympa versionen Z1 Compact som idag, 7 januari, lanseras har skärm som mäter 4,3 tum.

Krympt modell

Sony är en av de första tillverkarna att göra en miniversion med samma prestanda, de allra flesta (så även Sony) går motsatt håll och gör en maxi-version som mest kan liknas vid en korsning mellan en telefon och en surfplatta. Ofta kallad Phablet.

Sony hävdar i vilket fall att man inte ska ha kompromissat med kvaliteten och när man läser det finstilta verkar det stämma i teori:

Precis som sitt storasyskon är Z1 Compact vatten- och dammtålig, inuti sitter Qualcomm Snapdragon 800 med fyra kärnor, 2,2 GHz samt 4g. Även kameran är nästintill identisk, i den kompakta versionen finns en 20,7 megapixelkamera där flera av Sonys nyheter för den större versionen också ingår. Bland annat kan man nämna appen Social live som gör det möjligt att live-streama videos direkt från kameran till Facebook. Kameran ska också med hjälp av appen Timeshift klara av att ta 61 bilder i burst på två sekunder.

Sony har inte gått ut med något exakt pris för luren. Storasyskonet Xperia Z1 kostar dock just nu ungefär 5 000 kronor. Säljstart är utlovad i februari.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.