Yogesh Malik: Tele2 ska bli den smartaste Telcon i världen

Operatörer Många chefer har lämnat Tele2, men en del nya har också kommit in. Telekom idag har träffat Yogesh Malik som ska slå ihop it- och nätverksorganisationerna.

Yogesh Malik: Tele2 ska bli den smartaste Telcon i världen

Träffat betyder något annat idag än tidigare. Telekom idag bokade in ett videomöte med Yogesh Malik som hunnit flytta till Stockholm från Amsterdam.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Stockholm är en levande stad där jag har hunnit med att se en del redan. Det är faktiskt så att Stockholm är den första stad som jag besökte utanför Indien så det känns lite speciellt att komma hit, säger han.

Karriären tog nämligen fart på Ericsson för 26 år sedan så Stockholm är bekant, även om mycket hunnit ändras sedan 1990-talet. Ännu mer har såklart hunnit hända i telekom-världen och på Tele2 under dessa år – man är inne i en mycket spännande fas där stora delar av verksamheten digitaliseras.

– Telcos runt om i världen har kommit väldigt olika långt på den här resan. Det finns mycket att göra som gör att kunderna till slut är så nöjda med tjänsterna att de inte behöver kontakta sin operatör, säger han.

Yogesh Malik är en meriterad värvning som gjorts till Tele2, med en diger lista av toppjobb inom telekom hos bland annat Veon, Vodafone och Telenor. I höstas hyrdes han in som konsult till Tele2 för att se över verksamheten på it- och nätverksorganisationerna som en del av en större genomlysning som vd:n Kjell Johnsen beställde efter att han tillträdde för snart ett år sedan.

Vad såg du då?

– Jag såg mycket som var fantastiskt och bra och man är på god väg in i den digitala världen i telekom både för frontend och backend. Jag tycker att kulturen är väldigt entusiastisk och att man har en bra framåtlutad attityd.

En av effekterna efter hans rapport blev beslutet att slå ihop nätverks- och it-organisationerna. Därefter stod det klart att it-direktören Joss Delissen och teknik-chefen Thomas Helbo lämnar Tele2. Konsulten Yogesh Malik fick själv uppdraget att genomföra förändringen.

– Jag är väldigt tacksam för att ha fått den här uppgiften. Jag har skaffat mig breda kunskaper inom telekom under åren och i många fall även väldigt djupgående kunskaper. Jag ser fram emot att vara med på resan mot att göra Tele2 till en av de mest moderna Telcos i världen.

Vad ska ni göra för att nå dit?

– Vi kommer att jobba mycket för att höja vår kundupplevelse. Målet är att nå en nivå där kunderna inte alls behöver ringa oss. Det handlar till exempel om att bli bättre på grassroots analytics och få fram rätt insikter där, säger Yogesh Malik och fortsätter:

– Andra viktiga frågor just nu handlar också om hållbarhet, hur vi ska hantera datacenters och privata nätverk.

När börjar ni sammanslagningen och arbetet?

– Det har börjat. Just nu tittar vi väldigt mycket på anledningarna till varför man ringer oss idag. Det är viktigt att hålla koll på de olika varumärken vi har och de olika tjänster som vi har – det kan skilja mycket mellan en mobilkund och en tv-kund till exempel.

– Men det är inget som kommer att lösas med ett steg. Det här är många små steg som man tar och det är superviktigt att man gör det tillsammans i teamen.

Hur kommer 5g påverka det här?

– 5g är viktigt och vi vill få vår satsning att hamna rätt. Vi har sagt att 2023 ska vi ha samma täckning i 5g som vi idag har i 4g. Samtidigt ska man komma ihåg att LTE Advance klarar av väldigt mycket datatrafik idag och att VoLTE växer snabbt i användande. Med det sagt så är det klart att övergången till 5g är viktig.

Har du några förebilder i Telco-världen internationellt?

– Det finns några som är duktiga som Verizon i USA och Jio i Indien som inte är så gamla. Det man ser om man tittar internationellt är att det är viktigt för en operatör att ha bra relationer och samarbete med partners och leverantörer, men att det är väldigt viktigt att man själv vet vart man är på väg.

Hur står sig Tele2 i den konkurrensen?

– Mycket bra. Man har bra frekvenser och en bra modell för network sharing. Många operatörer behöver utvecklas mycket för att komma hit. Framåt ska vi bli den smartaste Telcon i världen – det är många stolta kollegor som jobbar väldigt hårt för det.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.