Zoom: ”Just nu handlar många kunddialoger om telefoni”

Samarbetsverktyg Det händer mycket hos Zoom. Vi har pratat med Ole Mygind om trenderna som påverkar videomötesjätten och intresset för bolagets nya kontaktcenterplattform.  Dessutom tipsar han nya Zoom-användare om sina favoritfunktioner.

Zoom: ”Just nu handlar många kunddialoger om telefoni”

 Ole Mygind är försäljningschef för Zoom i Norden och i Benelux. Precis som de flesta andra bolag på collaborationsmarknaden har bolaget satsat mycket på artificiell intelligens det senaste året. 

 – För oss handlar ai väldigt mycket om att hjälpa våra kunder att höja sin produktivitet. I stället för att anställa fler vill många verksamheter göra personerna man redan anställt mer effektiva med hjälp av tekniska verktyg.

 Bolaget har bland annat lanserat Zoom IQ som exempelvis gör det möjligt för användare att få referat från möten eller meddelanden i en chattråd, organisera idéer, samt utarbeta innehåll för chattar, mejl, presentationstexter och mötesagendor.

 Men det finns fler trender än ai-boomen att ta hänsyn till. 

 – Jag upplever just nu att väldigt många kunddialoger handlar om telefoni. Många som tidigare haft on-prem, pbx eller kanske en äldre molnlösning nu vil modernisera sin telefoni. Det hänger ihop med att vi ser ökade satsningar på kontaktcenter.

 I början av året släppte Zoom sin kontaktcenterplattform på den svenska marknaden. Mygind beskriver intresset för videomötesjättens lösning som stort.

 – Jag upplever det som att kunderna tycker att vi har hamnat rätt både vad det gäller pris och funktionalitet. Sen har vi en styrka att i vår kontaktcenterlösning upplevs som enkel och smidig att implementera.

 Vilka är de tydligaste trenderna nu på kontaktcenterområdet?

– Jag jobbade i kontaktcenterbranschen för några år sedan och på tiden jag varit borta har det hänt väldigt mycket.  Då var det ett stort och kostsamt projekt att hitta en passade molnlösning. Det är det inte längre. Dessutom har vi förstås den senaste generationens chatbotar som är betydligt bättre.

– En annan stor trend upplever jag är att företag vill konsolidera när det kommer till plattformar och olika kanaler kunderna kan kontakta verksamheten på. Helt enkelt för att bli mer effektiva.

 Ett viktigt kundsegment för Zoom är den offentliga sektorn. I Sverige har bland annat Stockholm stad valt att använda Zoom X som sammarbetsverktyg. I den lösningen lagras datan i Tyskland hos Deutsche Telekoms datacenter.

 – Bland offentliga verksamhet i hela Europa, men kanske framförallt Sverige så är det ett väldigt stort fokus på data privacy. Vi ser ett stort intresse dels för Zoom X men också för vanliga Zoom.

 Det osäkra omvärldsläget och den pressade ekonomiska verkligheten märks enligt Mygind delvis bland bolagets kunder.

 – Det är naturligtvis så att vissa företag och branscher nu upplever en större press kring att bli mer effektiva. Samtidigt finns det många verksamheter som fortfarande går väldigt bra. Sen att kunderna strävar efter bättre resultat både top och bottom line är ju inget nytt.

 

 Experterns favoritfunktioner i Zoom

 1. Whiteboard.

Jag personligen använder whiteboarden mycket ofta och tycker den är väldigt användbar när man vill dela något i ett stort möte eller vad det nu kan vara. Vi ser också att Zoom Events som är stora digitala föreläsningar fortsätter att vara väldigt populära även efter pandemin. 

 2. Zoom Sales IQ

Det är vårt ai-verktyg som hjälper mig som säljare väldigt mycket. Dels genom att ge mig referat av kundsamtalen men den ger mig också viktiga insikter om hur samtalen gått och den föreslår också vilka åtgärder jag ska vidta. En stor fördel med vår lösning är att ha all data om kunden på samma ställe.

 3. Workplace reservation.

På hybrida arbetsplatser som vår kan det vara väldigt skönt att reservera en plats på kontoret. Det är också ett smidigt verktyg för att boka mötesrum och sådana saker. Det är väldigt skönt att få en överblick över hur olika kontorsutrymmen används. 

4. Zoom Smart Gallery

Vår funktion för att få enskilda bilder på alla mötesdeltagare oavsett om de deltar i mötet från ett konferensrum på kontoret eller hemifrån. Jag använder den mycket och tycker att det leder till bättre hybridmöten.

 5. Möteschattar

Tidigare så var det så att om du chattade i ett pågående Zoom-möte så sparades inte den chatten, men det är nu ändrat och det är väldigt bra. Då blir det lättare att jobba vidare i samma chatt när mötet sen är slut. Sen använder jag också den vanliga chatten väldigt mycket. Både för att skriva till enskilda personer och till grupper. Även Escape Rooms för större möten är något jag använder mycket.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.