Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Skickade data till Facebook utan användarens godkännande

Säkerhet När du använder det och var du befinner dig. Samarbetsverktyget Zoom har under en tid skickat användares data till Facebook. Efter att detta uppdagades har företaget nu ändrat sin tjänst.

Skickade data till Facebook utan användarens godkännande

I den digitala ekonomin är data guld. Det är ingen som säger emot det påståendet längre. Men i vissa fall kan det vara så att ”ditt” guld skeppas mellan globala företag helt utan ditt godkännande. Så var fallet med mötestjänsten och samarbetsverktyget Zoom.

Det amerikanska bolaget, vars populäritet skjutit i höjden de senaste veckorna på grund av coronapandemins utbredning – hade en stor brist. Nämligen att om du körde en Apple-enhet så skickade deras prgoram analysdata till Facebook så fort den använts. Detta även om du var en användare som inte ens hade ett Facebook-konto. Detta var sajten Vice Motherboard först med att rapportera.

Problemet är att Zoom, som många andra appar, använder Facebooks så kallade mjukvaru-utvecklingskit (SDK). Detta gör att Zoom kan få ut uppdateringar snabbt, men i utbyte får Facebook information om användare.
Problemet här är att Zoom inte adresserat det hela i sina användarvilkor. Företaget skriver bara att de har ett informationsutbyte, och att de hämtar personlig data, i de fall en användare loggar in via Facebook log-in.

”Läckte” mycket information

Detta resulterade i att Zoom-appen meddelade Facebook när användare var inloggade, information om vilken typ av enhet de hade samt vilken tidszon och stad de kopplade upp sig ifrån. Därtill även unika identitetsmarkörer som företag kan rikta reklam emot.
Som försvar säger Zoom att de inte var medvetna om mängden data som delades med Facebook, och sedan i fredags har de uppdaterat sin tjänst.
”Vi kommer att ta bort Facebook SDK och konfigurera funktionen så att användare fortfarande kommer att kunna logga in med Facebook via en webläsare. Användare kommer behöva uppdatera till den senaste versionen av vår applikation när den blir tillgänglig för att dessa ändringar ska gälla, och vi uppmanar alla att göra det. Vi ber helhjärtat om ursäkt för den här missen och kommer framgent att göra allt för att säkra våra användare data, skriver Zoom i ett uttalande.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter