ZTE laddar för äkta 4g

ZTE lanserar en ny basstation för lte-advanced eller ”äkta 4g”, som är en vidareutveckling av dagens mobilnät.

ZTE räknar med att lte-advanced kommer att bli tillgängligt för svenska användare någon gång under 2013, när det finns modem och telefoner som stödjer den nya mobilstandarden. Och med sin nya lte-a inter-band dual carrier base station vill man hjälpa utvecklingen på traven.

Basstationen bygger på ZTE:s sdr-teknik som ska göra det möjligt för operatörer att uppgradera sina nätverk till den framtida mobilstandarden genom att endast använda sig av mjukvara.

– Operatörer som väljer att bygga näten med vår nya basstation kommer att behöva mindre hårdvara. Det spar dem både tid och pengar, vilket innebär att de snabbare kan erbjuda mer avancerade tjänster till slutanvändarna, säger Magnus Isaksson, Nordisk cto på ZTE.

Den nya basstationen för lte-a har stöd för såväl inter-band carrier aggregation som mimo. Den förstnämnda tekniken innebär att en operatör som har osammanhängande frekvenser i de båda banden 1,8 och 2,6 GHz kan utnyttja dessa tillsammans. Carrier aggregation ska även möjliggöra större bandbredd och högre nedladdningshastigheter. Ihop med mimo utlovas teoretiska nedladdningshastigheter på upp till 270 Mbps.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.