Ztor zom ett huz

Det är svårt att veta om man ska skratta, gråta eller jubla lyckligt åt Sony Experia Z Ultra. Phablet-koceptet är helt enkelt svårt att greppa både bokstavligt och bildligt.

Ztor zom ett huz

Det är svårt att inte dra på smilbanden när man ser Xperia Z Ultra första gången, eller andra för den delen. Med sin 6,4 tums-skärm får den normalt sett stora telefoner som vanliga Zperia Z att framstå som pygméer. Av formatet får jag flashbacks från andra halvan av åttiotalet och min pappas första bärbara NMT-telefon som med nöd och näppe gick att få ner i en rymlig innerficka på jackan. Några viktiga skillnader noteras dock direkt; Xperia Z Ultra är tunn, förvånande lätt för sin storlek och saknar helt den långa utstickande antennen från NMT-tiden.

Det är faktiskt så att Ultra med sina 6,5 millimeter om midjan trots sin storlek är en av de absolut tunnaste mobilerna hittills. Måttet är dessutom detsamma hela vägen då modellen likt sina syskon har formen av ett enkelt rätblock. Tack vare att byggkvaliteten på denna jätteskapelse är precis så bra som vi vant oss vid från Sony den senaste tiden känns den inte heller speciellt ömtålig. Precis som systermodellerna är Ultra både vatten- och dammskyddad.

Telefon i platt(-)förpackning

Mjukvarumässigt är Ultra en telefon och möjligheten att skapa separata inloggningar för olika användare i Android 4.2 saknas därmed. Att ringa med med en så här stor telefon känns däremot som väntat lite fånigt även om det fungera. Ett hedset och Sonys mobilklocka Smartwatch är därför lämpliga följeslagare så att Ultra kan stanna i fickan eller väskan när man rör sig på stan.

Annars har Sony faktiskt lyckats göra en bra avvägning mellan telefon och surfplatta. Skärmytan är tillräckligt stor för att merparten av de saker man använder en surfplatta till. Att läsa långa dokument är mer avslappnat på en traditionell tablet men den höga upplösningen gör att det ändå fungerar. På uppsidan kan man konstatera att även jämfört med en liten platta som Ipad Mini är Xperia Z Ultra avsevärt smidigare att bära med sig och hantera. Till nöds går den ner även i byxfickan och har man som undertecknad stora labbar går den hjälpligt att manövrera med en hand.

Snabb men utan bildsinne

Förutom formgivning och vattenskydd har Ultra också mycket annat gemensamt med uppdaterade Xperia Z1 som släppts samtidigt, exempelvis den potenta Snapdragon 800-processorn vilken ger all kraft man kan behöva till både appar, spel och video. Det finns dock några tydliga skillnader till Ultras nackdel. Den ena är skärmen som varken har samma klipp i färgerna eller lika bra betraktningsvinkel som den hos Z1. Nu ska inte det omdömet utläsas som dåligt utan bara att det finns bättre.

Betydligt tråkigare är att Sony helt struntat i att lägga krut på kameran. All form av hjälpbelysning saknas och även bilder i dagsljus lider av tydligt brus och problem med detaljerna. Här behöver vi inte ens stanna kvar i premiumsegmentet för att hitta mobiler som klarar av uppgiften avsevärt bättre. Skälet till den slopade fotolampan lär vara att den inte fick plats i det tunna chassit, personligen hade jag nog offrat några tiondels millimeter för att ge den rum.

Egensinniga köpare sökes

En tredje punkt där Sony gärna fått ödsla lite extra energi är ljudet från den inbyggda högtalaren. Visst kan man hoppas att brukarna använder hörlurar när de sitter på bussen och tittar på film i bärbart storformat, men när man inte stör någon annan är det ganska skönt att slippa. Att det tekniskt går att skapa förvånansvärt bra ljud även i en mobiltelefon har HTC visat och ett klassiskt hifi-märke som Sony borde kunna bättre.

Trots några brister kan vi ändå inte låta bli att gilla Xperia Z Ultra för den fina helheten. Den stora frågan är ändå vem som bör köpa denna pryl som envist vägrar inordna sig i varken telefon- eller tabletfacket. En mindre telefon är trots allt avsevärt smidigare att hantera och ha med sig, en riktig surfplatta mer lämpad som laptopersättare för dokumentläsning eller textredigering.

Svaret måste bli den som absolut vill slippa släpa på två enheter och på köpet få garanterad uppmärksamhet från omgivningen. Troligen kommer man också till leda få omgivningen återge Canons gamla skrivarreklam: ”I framtiden är allt jättestort”.

Fakta

Sony Xperia Z Ultra

Plus

Storleken

Förhållandevis lätt

Vattentålig

Minus

Storleken

Kameran

Priset


Fakta

Betyg

Nytta: 9 av 10

Nöje: 8 av 10

Design: 9 av 10

Teknik: 8 av 10

Känsla: 9 av 10

Prisvärde: 7 av 10

Helhetsintryck: 9 av 10


Fakta

Fakta

Modellbeteckning: Xperia Z Ultra

Operativsystem: Android 4.2

Bildskärm: 6,44 tum, 1080×1920 pixlar, ips-panel

Processor: Snapdragon 800, quad core 2,2 GHz

Minne: 2 GB

Lagring: 16 GB, plats för minneskort

Kamera: 8 MP, + fullhd-kamera för videosamtal

Typ: fyrbands-gsm, fembands-3g, åttabands-4g

Data: gprs/edge, umts, hspa+ 42 Mbit/s, lte, wifi a/b/g/n/ac

Anslutningar: 3,5 mm ljud, usb 2.0, bluetooth 4.0, mhl, dlna, nfc

Max taltid: 16 tim (3g)

Max standbytid: 820 tim (3g), 660 tim (4g)

Mått: 63 × 132 × 9,3 mm

Vikt: 212 g

Pris: från ca 4 640 kronor exklusive moms

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.