Zyxel får svenskt genombrott på fiber

Zyxels omorientering från adsl till fiber börjar bära frukt. De har i sommar levererat 1 200 kundenheter till ett projekt i Göteborg, där AB Framtiden planerar att bygga totalt 69 000 lägenheter.
En färsk SKA-certifiering öppnar också för affärer med stadsnäten.

Zyxel får svenskt
genombrott på fiber

Utbyggnaden av bredband i Sverige handlar alltmer om fiber, inte som tidigare adsl. Stadsnät och andra aktörer vill ta höjd för framtidssäker triple play.

Det här innebär naturligtvis en omställning för de företag som levererar nätverksprodukterna. Det gäller exempelvis Zyxel, som under året har lanserat lösningar för fiber till hemmet.

Nu har de tillsammans med kommunikationsoperatören Zitius fått en genombrottsaffär på kundenheter för fiberanslutning i Göteborg.

– Volymen i initialskedet är kanske inte så imponerande, men om vi får fortsätta att leverera till AB Framtidens planerade utbyggnad så blir den betydande, konstaterar Roland Chamia, som är ansvarig för Zyxels affärer med isp:er och stadsnät i Sverige.

Hittills har man fått leverera 1 200 kundenheter till pilotprojektet i Kortedala. Totalt ska där byggas 5 600 lägenheter och 200 kommersiella lokaler. Men allmännyttan i Göteborg, AB Framtiden, har planer för 69 000 lägenheter, vilka alla ska anslutas med fiber.

Miniswitcharna från Zyxel installerades i sommar och är av modellen ES315F. De ansluts direkt mot fibern och har i andra änden fyra ethernet-portar. Med vlan-teknik kan de olika tjänsterna, internet, tv och telefoni, styras till specificerade portar.

Öppning mot stadsnät

Ett annat viktigt steg för Zyxel är att de har fått tre metro ethernet-switchar, ES-3124-serien och de nyare MES-3728 och MGS-3712, godkända enligt SKA 3.1. Det är Svenska stadsnätsföreningens, Ssnf:s, certifiering av nätverksprodukter, för att man ska kunna bygga säkra bredbandsnät. Kundernas trafik ska inte kunna läcka ut till andra abonnenter, som exempel.

– Utan SKA-certifieringen har det varit omöjligt för oss att göra affärer med stadsnäten. Nu kan vi vara med och bjuda i de upphandlingar som kommer, och det är många, säger Roland Chamia.

Han konstaterar att stadsnäten har slutat bygga ut med adsl. Nu är det fiber som står för tillväxten. Uppskattningsvis ett par upphandlingar dyker upp på området varje månad.

Nu är det fritt fram att gå in och börja stångas med Cisco, Alcatel, Extreme Networks och de andra nätverksleverantörer som figurerar i de 160 svenska stadsnäten som är anslutna till Ssnf.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.