Arelions strategichef: ”Vi möter hotbilden genom att bygga mer motståndskraft”

nätverk Nyligen skadades ytterligare två kommunikationskablar på Östersjöns botten. Den växande hotbilden gör att Arelion tar ny höjd när man bygger nätverksinfrastruktur. Det berättar strategichefen Johan Ottosson för Telekom idag.

Arelions strategichef: ”Vi möter hotbilden genom att bygga mer motståndskraft”
Johan Ottosson är chef för strategi och produkt på Arelion.

Trots att grunden till Arelion lades redan 1993, när Telia registrerade sitt IP-nät, brukar det beskrivas som något av ett doldisföretag. En del av förklaringen är att namnet är relativt nytt. Det är knappt tre år sedan Telia Carrier bytte namn till Arelion, men affärsidén är i grunden densamma: man bygger och driver ett globalt kommunikationsnätverk som används för det publika internet så väl som av privata företag och offentlig sektor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Förutom namnbytet har man också en ny ägare. Efter att Telia Company sålde företaget 2020 förvärvades det av Polhem Infra, som ägs av de svenska AP-fonderna, och de senaste åren har man renodlat verksamheten allt mer. Arelions fiberbaserade nätverk når idag kunder i över 128 länder och sträcker sig över 7500 mil.

– Att inte försöka göra allt för alla, utan att vara världsbäst på ett litet antal saker. Det är lite grann det som är Arelion i ett nötskal och det tycker jag vi lyckas bra med, säger Johan Ottosson, som idag arbetar som chef för strategi och produkt på Arelion.

Efter separationen från Telia kände många kunder en ökad trygghet i att samarbeta med Arelion som en fristående aktör, berättar Johan Ottosson:

– Vissa kunder, exempelvis nordiska operatörer, som av principskäl tidigare undvikit oss har nu valt att bli kunder. Andra kunder har uppskattat att vi, till skillnad från de flesta konkurrenter, har fått en långsiktig ägare utan planer på att göra en exit.

Men trots separationen är Telia fortfarande en av Arelions viktigaste kunder. Ett femårigt partnerskapsavtal ger stabilitet under övergången. Avtalet förlängdes nyligen och innefattar tjänster som röst- och roaminglösningar.

Senast Telekom idag talade med Johan Ottosson var för fyra år sedan och då berättade han att omkring 60 procent av världens internettrafik går via företagets nätverksinfrastruktur. Idag är den siffran uppe i 70 procent och man har utökat gapet till närmaste konkurrent.

Ökar redundansen i sin infrastruktur

Den senaste tiden har flera kommunikationskabler på Östersjöns botten skadats, varav en ägs av just Arelion. Avsiktligt sabotage har lyfts som en möjlig förklaring och med tanke på omvärldsläget låter det inte alltför avlägset. Arelion har redan planer på att bygga ut sin nätverksinfrastruktur under de kommande åren. Projektens namn “Baltic ring” och “Bypass” ger tydliga indikationer på nätverksbyggarens avsikter att öka redundansen i sin infrastruktur.

– Vi är övertygade om att det enda sättet att möta dagens hotbild är att bygga in mer motståndskraft, vilket gäller både det publika Internet och privata nät åt företag, myndigheter och offentlig sektor, förklarar Johan Ottosson och lägger till att man redan har fyra oberoende kommunikationsvägar till Sverige från Europa och sedan ytterligare sex vägar via sjökabel till Baltikum och Finland, något som troligtvis ingen annan stomnätsoperatör kan erbjuda.

Johan Ottosson berättar att man har ett bra samarbete med olika branschaktörer och myndigheter när det gäller säkerhetsfrågor och att sabotage och att attacker inte bara sker på den fysiska nivån.

– I samband med Ukraina-kriget har vi sett en stor ökning av antalet ddos-attacker och det är någonting som bara har fortsatt med attacker mot svenska banker och myndigheter. Det är också ett område där det är superviktigt att ha ett skydd som klarar av både volymattacker och mer sofistikerade attacker.

Arelion har sedan lång tid tillbaka telekomoperatörer och molntjänstföretag bland sina kunder, men idag vänder sig man även till stora företag inom exempelvis industri och bank- och finansbranschen. Det de har gemensamt är att man ligger långt framme inom digitaliseringen och att användningen av ai-tjänster ökar.

Just ai- och molntjänster är två av de faktorer som gör att datatrafiken ökar i snabb takt i Arelions nätverk. Pandemiåren blev en vändpunkt för hela branschen, där den snabba digitaliseringen skapade en enorm efterfrågan på bandbredd och datacenterinfrastruktur och det som normalt skulle ta tre år hände på tre månader. Men även efter pandemin fortsätter trafikmängderna att öka.

– Ai-utvecklingen driver en enorm efterfrågan på datakapacitet, och vi ser en stor aktivitet i USA, som oftast ligger två till tre år före Europa, säger Johan Ottosson.

Det byggs datacenter som aldrig förr både i Sverige och övriga Europa och Arelion hjälper molnjättarna att koppla samman sina datacenter. Även här handlar det mycket om att bygga alternativa rutter och meshbaserade nätverk för att minska riskerna för störningar. Johan Ottosson berättar att stora hyperscalers som Amazon eller Microsoft ofta vill ha fyra av varandra oberoende rutter mellan sina viktigaste datacenter.

Ser ökad efterfrågan i USA

De senaste åren har Arelion siktat på att växa på andra marknader, inte minst i USA där man har sett en ökad efterfrågan. Johan Ottosson berättar om ett projekt där man knyter samman USA med Queretáro, som är Mexicos motsvarighet till amerikanska Silicon valley.

– Under de senaste åren har en del konkurrenter fallit ifrån och dragit ned på sina satsningar. Vår tidigare största konkurrent, det amerikanska bolaget Lumen, har avyttrat både sin latinamerikanska och europeiska verksamhet och är i full färd med att dela upp sitt ip-nät.

Sverige har länge beskrivits som ett viktigt nav i den globala internetinfrastrukturen och Johan Ottosson tycker att det är överensstämmande med sanningen även idag.

– Absolut och när det gäller det öppna internet så har ganska lite förändrats. När det gäller nästa våg med ai, så kommer Sverige och övriga Norden kanske få en ännu viktigare roll, både som hem åt fler datacenter men också som transitland.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.