Nu har ai-plattformen Intric, som tagits fram av Sundsvalls kommun och startupföretaget Inoo Labs, släppts som öppen källkod. Det innebär att alla får möjlighet att anpassa och utveckla mjukvaran till sin egen verksamhet.
Svensk ai-plattform släpps som öppen källkod
ai Sundsvalls kommun och Inoo Labs vill att fler kommuner ska börja använda sig av generativ ai.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Sundsvall kommun konstaterar att ”en kommungemensam plattform för generativ ai är en strategiskt viktig komponent i vår digitala infrastruktur, där vi också har som princip att i första hand använda öppna lösningar för att inte hamna i ett beroende av enskilda leverantörer kring lösningar som har ett längre perspektiv än ett avtal.”
Syftet med att släppa plattformen som öppen källkod är även att fler svenska kommuner ska upptäcka och börja använda sig av ai-tekniken. Plattformen har utvecklats under 1,5 års tid i ett nära samarbete, där Sundsvalls kommun har agerat kravställare gentemot Inoo Labs. Parallellt med att utvecklingsarbetet har pågått har Sundsvalls kommun använt sig av plattformen i sin egen verksamhet.
Man har skapat ett digitalt samarbetsrum där kommuner som använder sig av plattformen kan dela erfarenheter och kunskap, men även de som endast är nyfikna på ai-plattformen kan delta i samarbetsrummet.
Bland den funktionalitet som finns på plats i plattformen kan nämnas:
- Centraliserad administration av ai-modeller, vilket bidrar till en säker drift av ai-tillämpningar.
- En samarbetsfunktion där flera medarbetare tillsammans kan utveckla ai-tillämpningar och testa dessa.
- Möjlighet att koppla plattformen mot ett flertal olika ai-modeller, vilket bland annat möjliggör att ai-modeller körs i kommunens egen Azure-miljö.