PTS kritiseras för spektrumauktion

PTS auktion av tillstånd i 2,6 GHz-bandet har avslutats. Fem aktörer har köpt tillstånd till ett värde av 2,1 miljarder kronor. Auktionen och PTS får kritik för att ha trissat upp priserna på spektrum.

Post- och telestyrelsens auktion av tillstånd i 2,6 GHz-bandet har avslutats efter 16 dagars budgivning och 112 budrundor. Fem aktörer har köpt tillstånd för 15 år till ett totalt värde av 2 099 450 000 kronor. Intäkterna går till statskassan. Dessutom betalar vinnande budgivare en handläggningsavgift till PTS om 25 000 kronor per MHz.

Telia betalar mest

Spektrumauktionen är PTS andra på internet och omfattade 190 MHz (14 fdd- och 1 tdd-frekvensblock). Tillstånden i 2,6 GHz-bandet är teknik- och tjänsteneutrala och kan exempelvis användas för mobiltelefoni och mobilt bredband. Fdd anses passa bäst för 3g-teknik och nästa generations mobiltelefoni, lte, och tdd är utmålat som en wimax-licens (läs mer i länkad artikel).

Mest betalar Teliasonera som lagt ut 562 miljoner kronor för fyra frekvensblock om totalt 2 x 20 MHz. Tele2 betalar 548 miljoner kronor och Telenor 533 miljoner kronor för motsvarande utrymme. Mobiloperatören Tre betalar 297 miljoner kronor för två frekvensblock om totalt 2 x 10 MHz.

– Vi är självklart mycket glada över denna 4g-licens som innebär att vi kan bygga ett nät som är 10 gånger snabbare än dagens mobila nät, säger Håkan Dahlström, chef för Mobilitetstjänster på Teliasonera i Sverige. Den är framförallt viktigt för våra kunder som nu kommer att få tillgång till ännu snabbare mobilt bredband i framtiden.

Nöjd men kritisk

Sverige är ett av få länder som genomfört licensfördelning för utbyggnad av lte-teknologi och nästa generations mobiltelefoni; tidigare har Telenor köpt licenser för 4g i Norge. Även Johan Lindgren, vd Telenor Sverige, är nöjd över sina licenser.

– Det har varit tuff konkurrens hela vägen, men alternativet att bli akterseglade utan möjlighet att kunna erbjuda våra kunder de bästa tjänsterna var något vi absolut ville undvika. Vi är mycket nöjda med att säkerställa det spektrum vi bedömt som mest attraktivt, säger Johan Lindgren.

Men han är kritisk till det av PTS utformade auktionsförfarandet.

– För utvecklingen av Sverige som it-nation kan man på goda grunder ifrågasätta hur Marianne Treschow och PTS konstruerat den här auktionen, som i princip skulle ha kunnat leda till att en operatör fick ett nytt monopol på en kritisk del av nätet. Jag är också mycket tveksam till planerna att finansiera fiberutbyggnad till glesbygden genom att trissa upp priset i den här typen av auktioner, säger Johan Lindgren.

PTS är nöjt

Marianne Treschow, generaldirektör PTS, är dock nöjd med auktionen.

– Att tillstånden är teknik- och tjänsteneutrala ger möjlighet både för vidareutveckling av befintliga mobila bredbandsnät och för nya nät med nya tekniska lösningar. Auktionslikviden på 2,1 miljarder visar att frekvensutrymmet är attraktivt och att spektrum har ett stort värde på marknaden idag, framhåller Marianne Treschow.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.