Svenska ai-bolagets nya satsning: ”Konsekventa arbetsflöden som inte hallucinerar”

AI Ur frustrationen över tidskrävande manuella processer och fascinationen för ny teknik föddes Viss AI. Den prisbelönta startupen lanserar nu sin plattform för ett begränsat antal användare, direkt från en väntelista som redan lockat tusentals personer. Vi har träffat David Bacelj för att prata om företagets ai-strategi, potentialen med en LFA-teknik och framtidsplanerna. 

Svenska ai-bolagets nya satsning: ”Konsekventa arbetsflöden som inte hallucinerar”
Teamet på Viss AI, foto: Pressbild

För ganska exakt två år sedan fick David Bacelj nog. Han var trött på lönekörningar. Eller kanske inte lönekörningarna i sig – utan framförallt hur tidskrävande de var att genomföra manuellt.

– Samtidigt hade ChatGPT precis lanserats, berättar David. Jag sa till min kollega Philip: ”Tänk om vi kopplar en ai till vårt affärssystem?” Det blev startskottet för en kreativ brainstorming där vi började föreställa oss vad som skulle kunna hända om vi integrerade ai med alla de appar som vi använder i vår vardag.

Det var startskottet till Viss Ai. En prisad startup med stora ambitioner. Medan många bolag de senaste åren antagit en så kallad ”Ai-first”-strategi för att hänga med i den blixtsnabba teknikutvecklingen tänker Viss Ai, med huvudkontoret i Jönköping dock lite annorlunda.

 –  Vi hade en ”Ai-first”-strategi som alla andra, men det funkade inte för oss. Framförallt eftersom modellerna fortfarande hallucinerar för mycket. Det är den största anledningen till att så många bolag har svårt att släppa bra ai-drivna produkter. Därför jobbar vi efter en ”Ai-second”-strategi.

  Ett resultat av den nya approachen är bolagets nya plattform.

 – Vi skapar fullt automatiserade, konsekventa arbetsflöden som inte hallucinerar med ett gränssnitt som är enkelt och kodfritt.

 Istället för att koda skriver användaren bara kortfattat in vad den vill uppnå.

– Det första vi vill göra när vi skapar information är att lägga till en app, som Gmail eller Excel. Sen skriver vi vad vi vill göra. Systemet tolkar instruktionen, hämtar informationen och sätter upp arbetsflödet. På så sätt slipper användaren all kodning och får ett användarvänligt verktyg för sina arbetsflöden.

Ai kopplas på för att förbättra processer och skapa flexiblitet.

– Men kontrollen lämnas inte helt åt teknologin. Därför går det att skapa stabila arbetsflöden om och om igen.

En nyckelkomponent i plattformen är den egenutvecklad teknologin LFA, vilket står för ”LLM Friendly API”. Tekniken konverterar API-dokumentation från andra appar till ett språk som är lättförståeligt för AI, vilket möjliggör stabilare och mer tillförlitliga arbetsflöden. 

– Vi tar API-dokumentationen från en app, konverterar den till en LFA och använder den i vår plattform. Detta gör att systemet fungerar extremt stabilt och kan köra arbetsflöden konsekvent, något som många generativa ai-plattformar haft problem med.

– Vi vill inte skapa en plattform som är beroende av en enda ai-modell, utan vår lösning är modelloberoende. Det betyder att vi kan integrera de bästa språkteknologierna från flera håll och använda de modeller som bäst passar användarens krav.

Plattformen ska snart lanseras för ett begränsat antal kunder.

– Det kommer vara invite only i början och det är för att vi ser ett så extremt stort intresse. När vi sen känner oss redo öppnar vi kranen helt och hållet.

Än så länge har bolaget bara svenska kunder.

– Det är klart vi vill expandera globalt och vi har varit i Silicon Valley, men nu i fasen så vill vi vara väldigt nära kunderna när de testar plattformen.

– En fördel med att verka här är också tillgången till nyfikna mindre bolag. I USA blir småbolag fullkomligt nerringda av startups som vill att de ska testa deras Saas-grejer. Så ser det inte riktigt ut i Sverige.

Hur ser kundkretsen ut idag, är det mest småbolag eller stora bolag?

– Det är än så länge mest lite större företag. Det är där effekten blir tydligast snabbast och där du snabbt sparar mycket tid och pengar på automatisering. Men vill bli småföretagarnas favoritplattform också.

Bolagets tjänster är molnbaserade. 

– Men de går förstås att köra i private cloud-miljöer också.

Det kryllar av ai-startups – och det kommer dagligen nya bolag med nya lösningar för att driva effektivitet.

– Vi har en bra produkt och en stark IP, och vi tror att vi kan möta de behov som många företag har när det gäller automatisering och effektivisering. Vår strategi är att inte fokusera så mycket på vad alla andra gör utan att fortsätta utveckla vår produkt, ta hand om våra kunder och bygga en stabil plattform som våra kunder verkligen kan lita på.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.