Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Sverige surfar i fiber – Finland i mobilnäten

4G Ny statistik från PTS visar att Sverige är bäst i Norden och Baltikum på fiber. Finska användare dominerar däremot i mobilnäten.

Sverige surfar i fiber – Finland i mobilnäten

Post- och telestyrelsen, PTS, har nu uppdaterat telekomstatistiken med siffror från 2017. Sverige är överlägset när det gäller hushåll som är fiberanslutna eller har fiber i sin absoluta närhet med 84 procent av hushållen. Tvåan Island har 69 procent (endast fiberanslutna hushåll) och trean Estland 65 procent.

Danmark har däremot flest användare som minst har en hastighet på 100 Mbit/s med 91 procent. Här är Sverige tvåa med 87 procent.

För surf i de mobila näten sticker Finland ut med en snittmängd dataanvändning på nära 24 GB i månaden. Alla övriga länder har under 10 GB i snitt.

– Länderna i jämförelsen har mycket gemensamt och våra marknader ser liknande ut. Vi har ett väl fungerande samarbete som gynnar oss i det internationella arbetet. Vid vårt senaste möte enades vi om ett ökat fokus på framtidsfrågor som digitalisering, 5G och AI (artificiell intelligens), säger Dan Sjöblom, PTS generaldirektör i ett pressmeddelande.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter