nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Sverige surfar i fiber – Finland i mobilnäten

Ny statistik från PTS visar att Sverige är bäst i Norden och Baltikum på fiber. Finska användare dominerar däremot i mobilnäten.

  • Artikel annons 1

Post- och telestyrelsen, PTS, har nu uppdaterat telekomstatistiken med siffror från 2017. Sverige är överlägset när det gäller hushåll som är fiberanslutna eller har fiber i sin absoluta närhet med 84 procent av hushållen. Tvåan Island har 69 procent (endast fiberanslutna hushåll) och trean Estland 65 procent.

Danmark har däremot flest användare som minst har en hastighet på 100 Mbit/s med 91 procent. Här är Sverige tvåa med 87 procent.

För surf i de mobila näten sticker Finland ut med en snittmängd dataanvändning på nära 24 GB i månaden. Alla övriga länder har under 10 GB i snitt.

– Länderna i jämförelsen har mycket gemensamt och våra marknader ser liknande ut. Vi har ett väl fungerande samarbete som gynnar oss i det internationella arbetet. Vid vårt senaste möte enades vi om ett ökat fokus på framtidsfrågor som digitalisering, 5G och AI (artificiell intelligens), säger Dan Sjöblom, PTS generaldirektör i ett pressmeddelande.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

Hon ska leda Telekområdgivarna

Organisationen Telekområdgivarna får ny ordförande.
Ann-Sofie Fahlgren från Post- och telestyrelsen (PTS) blir den som nu tar över klubban.
– Det finns mycket gott att bygga vidare på, säger hon till Telekom idag.

  • Annons 4

Salesforce introducerar Quip Slides

Ett nytt verktyg samt en omdefiniering av hela samarbetsplattformen.
Nu lanserar Salesforce Quip Slides samt introducerar djupare integration med tredjepartstjänster.