Tele2 bygger ut i norr

4G Under sommaren förra året fick Tele2 förtroendet för en upphandling för utbyggnad av 4G i stora delar av norra Sverige. Och dessutom i Norrland som hittills varit helgat Telialand.

Det handlar om utbyggnad av 4G-nät för både fast och mobil telefoni i Västerbotten och i Norrbotten. Upphandlingen innefattar 29 kommuner, 84 regionala och kommunala bolag, 116 kommuner samt Luleå Tekniska universitet. Med ett anbud på 31 miljoner kronor lade sig Tele2 10 miljoner under Telias anbud och tog därmed hem affären.

Ni lyckades ta hem upphandlingen mitt framför ögonen på Telia – på deras hemmaplan. Hur mycket betyder det för er?

– Det är självklart viktigt för oss att få bygga ut vårt nät. Men vårt mål är att nå en täckning på minst nittio procent av Sveriges yta och den policyn gäller hela Sverige och inte specifikt just Norrbotten och Västerbotten, förklarar Björn Lindberg, nätutbyggnadschef för Tele2.

I slutet av juni förra året rapporterade tidningen Norran om Tele2s utbyggnad och just då väntade på att få elektricitet till basstationerna i Vuoggatjålme och Mierkenäs, i västra Arjeplog. Enligt Björn Lindberg, som intervjuades av tidningen, skulle det därefter gå att surfa på 4G i hastigheter uppemot 100 Mbit/s ändå upp till norska gränsen.

Har ni lyckats med det?

– Jodå, vi har bra med kräm upp mot gränsen och jag har fått höra att det är en tydlig skillnad jämfört med tidigare, säger han.

Nätutbyggnaden sker i samarbete med Telenor och tillsammans kan de erbjuda 4G på dubbla frekvenser. Det vill säga på 800 och 900 MHz-banden som de två operatörerna delar på, genom samarbetsbolaget Net4mobility. Val av frekvens är inget som kunden behöver tänka på utan det praktiska styrs av operatören efter vilken frekvens som är mest gynnsam i respektive område.

Själva utbyggnaden av nätverket är i grund och botten ganska enkelt. I och med samarbetet mellan operatörerna har Tele2 till stor del använt sig av samma master som Telia.

– Vi har till stora delar använt oss av befintlig infrastruktur. Där det inte har funnits har vi byggt egna master, berättar Björn Lindberg.

Själva grunden i infrastrukturen bygger ju trots allt på master. I städer och tätbebyggda områden har man samarbetat med kommunerna och nyttjat befintliga fibernät. Men i Sveriges två största län finns också de längsta avstånden mellan städer, ensliga samhällen och enskilda hushåll. Dessutom finns det gott om landsbygdsföretag som vill kunna få tillgång till teknologi som är nödvändig för att hänga med.

Hur har ni lyckats komma fram överallt?

– Som komplement skjuter vi radiolänk för att länka samman svårframkomliga områden. Annars hade det inte varit möjligt med tanke på terrängen och sträckorna, förklarar Björn Lindberg.

Ett annat sätt som Tele2 fått tillgång till fler kunder i glesbygden hänger ihop med att när Net4mobility fick tillgång till 800MHz-bandet följde det med ett krav från PTS om att kunna erbjuda mobilt bredband genom frekvensbandet – till de privatkunder och företag som inte kom över 1Mbit/s via något annat alternativ.

Enligt Björn Lindberg har kravet visat sig ge positvt resultat genom ett ökande antal kunder i glesbygdsområden.

Utbyggnaden i Norrbotten och Västerbotten är bara ett steg i den pågående kapplöpningen mot konkurrenterna. En kapplöpning om kunder och om vilken operatör som kan erbjuda det snabbaste och stabilaste nätet till så många som möjligt.

Därför är det enligt Björn Lindberg omöjligt att säga när utbyggnaden är klar.

– Det kommer aldrig att bli klart. Det är ett fortlöpande evighetsprojekt säger Björn Lindberg och ler brett.

Precis som 4G är överlägset 3G kommer 5G ta över mot 4G, succesivt en bit i taget. Och så vidare. Eftersom allt trots allt bygger på master så handlar de framtida stegen mest om att uppgradera. Det vill säga till nästa teknikrevolution kommer

Fakta

Konflikt mellan Tele2 och Telia

I skrivande stund är upphandlingen inte formellt avslutad eftersom Telia överklagade till Förvaltningsrätten och målet ligger nu hos Högsta Förvaltningsdomstolen. Så här skriver Pernilla Nissler, Affärsområdeschef för företagsmarknaden på Tele2 Sverige till Ti: ”Under hösten 2016 vann vi region Västerbotten/Norrbotten upphandling av fast och mobil telefoni. Telia överklagade till Förvaltningsrätten, som dömde till Tele2s fördel. Telia överklagade då till nästa instans, Kammarrätten, som istället gick på Telias linje. Vi har nu lämnat in ansökan om prövningstillstånd, för att få frågan prövad i Högsta Förvaltningsdomstolen.” Ti följer fallet framöver.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.