4g i 450-nätet rycker närmare

4G Ainmt, ägarbolaget bakom operatören Net1 har tecknat ett kontrakt med Alcatel-Lucent om att uppgradera näten i Norge, Sverige och Danmark med 4g-teknik.

Net1 erbjuder visserligen sina kunder möjlighet till mobilt bredband på många platser där inga andra operatörer har täckning, men datahastigheten jämfört med den i de nya 4g-näten är avsevärt blygsammare. Mer fart i nätet lär det bli framöver då Ainmt som äger såväl Net1 i Sverige och Danmark och Ice.net i Norge gjort upp med Alcatel-Lucent om att byta ut dagens cdma-teknik mot lte. Ainmt-operatörerna blir därmed bland de första i världen att bygga lte-nät i 450-bandet.

Det blir hos Net 1:s norska systeroperatör Ice.net och deras 450-nät som uppgraderingen börjar under nästa år. Det följs av en senare utbyggnad i 800, 900 och 1 800-banden.

Inte bara datatrafik

Precis som hos de övriga operatörerna handlar det till att börja med att 4g-nätet ska användas för mobildata, men Alcatel-Lucent uppger också att de ska sätta igång försök med rösttrafik över 4g, så kallad volte, och målet att också erbjuda rösttjänster är tydligt.

– Vi erbjuder redan den bästa täckningen och nu är målet att öka både hastigheten och kapaciteten genom att erbjuda de första helt lte-baserade näten i Norge, Sverige och Danmark. Vi är förtjusta över att på det sättet kunna ge oss in i smartphonesegmentet i Norge med modernast tänkbara teknik, säger JD Fouchard, vd för Ainmt Holdings.

När teknikskiftet blir av i Sverige är ännu oklart, Telekom idag har utan framgång sökt företrädare för Net1.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.