Dåligt ljud gör att hjärnan behöver jobba hårdare

Kontoret Taskig ljudkvalitet är inte bara irriterande – det kan leda till mental utmattning. Det påvisar en ny undersökning som Epos genomfört.

Dåligt ljud gör att hjärnan behöver jobba hårdare

Tillhör du de som lätt blir trött av att sitta i videomöten. Ett av skälen kan vara att du inte har tillräckligt bra ljud. För i en undersökning framkom det att dåligt ljud resulterar i att hjärnan arbetar 35 procent hårdare för att bearbeta information. Vidare såg man även att hjärnan utsätts för betydande påfrestningar när den är ansträngd för att bearbeta digitalt ljud i jämförelse med ljud i en fysisk miljö.

Det är nu över tre år sedan som en stor del av världen i panik gick över till distansarbete. Många studier har sedan dess slagit fast att arbetsmiljön har påverkats negativt, men då har man framförallt tittat på ergonomi samt att många hemmakontor saknar de fysiska förutsättningarna för en god arbetsställning.

Saknas forskning

Men det finns mer som påverkar och enligt Epos är det väldigt lite forskning som genomförts för att titta på effekten av att kommunicera genom primärt digitala lösningar. Visst har det kommit nyord som ”zoom-fatigue”/ ”videomötesutmattning”, men reell forskning saknas.

I en studie som ljud- och videotillbehörstillverkaren genomfört har man tittat på den psykoakustiska delenen av distansarbete. Och då jämfört bra respektive sämre ljudmiljö.

Där har man fokuserat på pupillometrisk spårmnjing, taligenkänninsprestanda samt subjektiva bedömningar av uppgifter före och efter belastning för varje ljudtillstånd. 

I undersökningen har man använt sina passivt brusreducerade hörlurar och efter att testpersoner utfört lyssningsuppgifter med/utan brusreducering var lyssningsansträgningen högre och ordigenkänningen lägre. Ett tydligt resultat var att den passiva brusreduceringen gav testpersonerna en tio procent högre kapacitet att minnas det man lyssnat på.

35 procent högre belastning

Resultatet är förvisso ganska väntat. Bakgrundsljud stör och det är svårare att koncentrera sig på sin uppgift om detta inte går att filtrera bort. Men det är mer än så. Enligt Epos så kan dåligt ljud göra att våra hjärnor tvingas att arbeta hårdare för att tolka information, hela 35 procent är den ökade belastningen. Vidare kan hjärnan bli långsammare på att reagera på ljud eftersom det är svårare för den att väcka mellan stimuli.

– Företag har investerat mycket i teknologier för att stödja sin arbetskraft under nedstängningarna. Det var en nödvändig lösning på ett omedelbart hot mot verksamheten. Nu börjar vi se det långsiktiga konsekvenserna av distansarbete på medarbetarnas produktivitet och välbefinnande. Sämre koncentration och produktivitet har en omedelbar inverkan på företagets produktion, men på lång sikt kan ökad trötthet och missnöje bland de anställda vara en effekt som i slutändan kan leda till utbrändhet och personalomsättning. Arbetsgivare måste därför ta dessa nya utmaningar med samma allvar som de gjorde 2020, och investera i nya lösningar som kan stödja deras anställdas välmående, tillfredsställelse och produktivitet, säger Torben Christensen, teknikchef på Epos, i en kommentar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.