Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Smarta städer Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

En av de stora framtidsvisionerna som kommer med digitalisering och uppkoppling är smarta städer. Samhällen som på allvar drar fördelen av den senaste tekniken, i allt från värmereglering till trafikövervakning. Men även om det finns ganska tydliga målbilder – är det långt kvar innan vi kommer att få uppleva smartstaden.
– Infrastrukturen för digitaliseringen är nyckeln till att man ska kunna nå visionen. Och då måste man titta brett och undvika låsningar. Det handlar om att öppna upp och möjliggöra att små som stora innovatörer ska komma in och hjälpa till, säger Erik Ekudden, teknikchef på Ericsson till Telekom idag.

Men även om tekniken finns, står utrullningen i Sverige och stampar. Enligt Ekudden finns det bara en tydlig väg framåt, och det är samverkan. Något som är viktigt är att förmedla hur infrastrukturen ska byggas upp. Det kommer inte bli särskilt lyckat om myndigheter, företag och fastigheter agera enskilt, utan tanke på hur de hör ihop – här menar teknikchefen att det från början är av högsta vikt att se till så att infrastrukturen byggs öppen och skalbar. Det finns inte på kartan att en spelare ska kunna lösa visionen själv, utan det är genom ett digitalt ekosystem som vi kan nå de smarta samhället.
– Partnerskap är vår väg framåt, och jag ser det som möjligt att Sverige ska kunna gå före och visa upp hur samverkan på riktigt kan se ut. I Sverige har vi en stark offentlig sektor, en digital mognad och tilltro till systemen. Här finns rätt förutsättningar. Om man ska få till en smart stad så är dock det viktigaste att det måste finnas tillgängligt spektrum till rätt kostnad. Men efter det kommer samverkan, och nyckeln är att man ska kunna dela data samt att det finns på en uppkopplad och delad plattform.

Ekudden säger att Ericsson har en ritning för vad som krävs och hur man ska bygga upp systemen som är den arkitektoniska grunden för en smart stad.
– Vi jobbar väldigt brett, men initialt är det industrier som rör mobilitet, transportlösningar och samhällsservice är de som är berörda. En andra våg kan mycket väl vara skolor som har ett naturligt behov av att ligga långt framme, säger han.

Det finns dock ett problem. För även om Sverige ligger långt fram i digitaliseringen, är vi långt från framkanten när det kommer till 5g. Något som beror på att det går alldeles för segt i spektrumtilldelningen. Vilket kan tyckas lite paradoxalt med tanke på att hur tidiga vi varit vid 3g och 4g samt att Ericsson är en industristormakt i Sverige.
– Spektrumtilldelningen är sen och den är seg. Sedan är det bara att hoppas att man i Sverige inte skapar en slags ”beskattning” på spektrumet. Att det blir så dyrt att det begränsar operatörernas utrymme att investera. För så som vi ser det är operatörerna villiga. Vi är inte de som bygger näten utan är bara en facilitator som kan hjälpa till att få bitarna på plats, men för att näten ska kunna byggas måste det finnas spektrum, säger Erik Ekudden.

Och när Post- och telestyrelsen är senfärdiga med att auktionera och tilldela spektrum blir teknikutvecklingen lidande.
– Tittar man på Schweiz så har de en massiv 5g-plan. De har en strategi och stakat ut en riktning. Där finns det även kommersiella produkter som kan hantera 5g. I Sverige har vi inte det eftersom vi inte kommit så långt. säger han.
Följdproblemet blir att företag och myndigheter inte ser möjligheterna, vilket i förläggningen kan göra att Sverige halkar efter i utvecklingen.
– Intresset och kunskapen är inte tillräckligt hög. Skälet är att det är svårt att se de verkliga fördelarna och att man istället ser det hela som vision. Insikten och applikationerna kommer först när infrastrukturen är på plats.

Det hela blir en slags paradox eller moment 22. Många vill se use casen innan investering – men för att de ska komma måste investeringen vara gjord. Därför efterfrågar teknikchefen ett tydligare ledarskap.
– Det behövs starka förespråkare så att tekniken drar åt samma håll. Nere i Davos på Economic Forum hade vi ett inlägg om att varje land behöver en CTO, men det är samma sak med en stad. I dag är de som ansvarar för tekniken mer av en klassisk it-ansvarig, Men ska vi använda den framåtriktade tekniken så krävs det någon som är mer än så. Dock är de stora institutionerna, landstingen och staten lite för sävliga. Det måste sättas en budget för teknikutvecklingen, för den smarta staden är inte längre en vision – vi har de här kommersiella systemen, säger Erik Ekudden.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.