50 miljoner till trådlös forskning

Forskare vid Lunds Tekniska Högskola får 50 miljoner kronor för att utveckla trådlösa elektroniska kretsar som både drar mindre ström och är betydligt mindre än dagens modeller.
Ericsson Mobile Platforms väntar spänt på resultatet.

Stiftelsen för Strategisk Forskning har beslutat att dela ut pengar till två forskare vid Lunds Tekniska Högskola, Henrik Sjöland och Lars-Erik Wernersson. Inom ramen för två olika projekt kommer de att utveckla nya typer av trådlösa elektroniska kretsar som både drar mindre ström och är betydligt mindre än dagens modeller.

Sådana här kretsar, eller chip, är oumbärliga delar i flera produkter som påverkar vår vardag, till exempel datorer, tv-spel, bilelektronik och mobiltelefoner. Medicinsk teknik är ett annat viktigt område.

– Företag som tillverkar hörapparater, pacemakers och andra medicinska implantat efterfrågar sådana här chip, eftersom det i dessa produkter ofta är trångt om plats, berättar Henrik Sjöland, som är koordinator för projektet ”Trådlös kommunikation för extremt portabla tillämpningar” som under en femårsperiod får 22,4 miljoner kronor.

– Dessutom hoppas vi få in fler funktioner på samma yta. Det kan t ex leda till att ett chip kan styra proteser genom att både signaler ut för styrning och signaler in för känsel kan förmedlas via samma bricka, tillägger han.

Korta avstånd

I det andra projektet är målet att bygga kretsar med hjälp av nanoteknologi. Sådana kretsar finns inte idag.

– Förutom att även de bli både mindre och energieffektivare är förhoppningen att kretsarna kan möjliggöra kommunikation inom nya frekvensområden. Signaler inom nya, i detta fall högre, frekvenser, kan framförallt underlätta kommunikation på korta avstånd, till exempel inom hemmet, berättar Lars-Erik Wernersson, professor i Fasta tillståndets fysik, koordinator för projektet ”Trådlöst med trådar” som får 24 miljoner kronor under fem år.

Enligt Lars-Erik Wernersson ser han och Henrik Sjöland projekten som komplementära och båda är involverade i varandras arbete.

Ett företag som är intresserat av kommande forskningsresultat är Ericsson Mobile Platforms.

– Vi är idag världsledande på elektronikplattformar för mobiltelefoner, en position vi har erövrat mycket tack vare den forskning och utbildning inom integrerad elektronikkonstruktion som genereras av LTH. Genom dessa anslag kan denna för Ericsson centrala verksamhet ytterligare förstärkas, säger Lars Tilly, forskningschef på Ericsson Mobile Platforms, Ericsson AB i Lund.

Fakta

Kort om integrerad krets

En integrerad krets är en elektronisk krets där olika komponenter (transistorer, dioder, resistorer och kondensatorer) tillverkats i samma halvledarbricka, chips, och elektriskt förbundits direkt på brickans yta. Integrerade kretsar har möjliggjort allt kraftfullare datorer och avancerade elektroniska system som revolutionerat områden som telekommunikation och rymdteknik. Genom sin litenhet, låga effektförbrukning och låga kostnad samt höga tillförlitlighet har de integrerade kretsarna möjliggjort system som annars skulle vara helt orealistiska. Källa: NE

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.