Assa Abloy gör mobilen till nyckel

Glömt nyckelknippan? Ingen panik. Med låsmästarnas nya nfc-baserade system Seos kan du låsa upp dörren med mobilen.

Assa Abloy gör mobilen till nyckel

Enligt Assa Abloy är Seos världens första kommersiella ekosystem för digitala nycklar i smarta mobiler.

– Efter ett stort antal pilotprojekt i olika miljöer vet vi att både säkerhetspersonal och privatpersoner uppskattar att kunna låsa upp dörrar med mobiltelefoner i stället för med nycklar och passerkort. Detta är också fullt möjligt nu, eftersom så gott som alla dörrar kan utrustas med Seos-kompatibla lås, säger Daniel Berg på Assa Abloy.

För hem såväl som hotell

Systemet gör det möjligt för privatpersoner att skicka tillfälliga digitala nycklar till besökare via mobiltelefonen och nycklarna kan sedan spärras på samma sätt. Något som minimerar risken för kopierade eller borttappade husnycklar. Likaså kan hotellgäster komma in på sitt hotellrum, checka in och ut, utan att någonsin köa i receptionen.

I kommersiella byggnader som kontor och butiker kan tillträdet till olika rum och förvaringsutrymmen styras centralt. För ökad säkerhet går det också att skydda de digitala Seos-nycklarna med pin-koder.

Funkar även utan batteri

De digitala Seos-nycklarna skickas med stark kryptering och sparas sedan på telefonens sim-kort, ett micro sd-kort eller i något inbyggt säkert element. Då Seos bygger på öppna standarder ska systemet enligt Assa Abloy fungera ihop med alla standardkompatibla nfc-mobiler.

Flera digitala Seos-nycklar för olika lås kan sparas på en och samma mobiltelefon och lär praktiskt nog vara aktiva även när telefonen är avstängd eller har slut på batteri.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.