GPS i de flesta wcdma-mobilerna 2010

60 procent av alla wcdma-mobiltelefoner kommer att ha integrerade gps/Galileo-mottagare år 2010. Det förutspår analysföretaget Berg Insight i en ny rapport.

Satellitpositionering gör det bland annat möjligt att leverera navigationstjänster för mobiltelefoner samt att positionsbestämma mobila nödsamtal. I USA finns det lagkrav på att mobiloperatörer måste kunna positionera nödsamtal och där finns gps redan i alla mobiler som är utvecklade enligt cdma-standarden. Planer på liknande regler tillkännagavs nyligen i Japan, medan man i EU inte har beslutat sig än, samtidigt som man fortfarande har problem att få alla medlemsländer att ansluta sig till nödnumret 112.

Skärpta regler senast 2010

Regelskärpningar kommer dock att komma i samband med att det europeiska Galileo systemet tas i bruk runt 2010, tror André Malm, telekomanalytiker på Berg Insight.

– Galileo är det mest avancerade europeiska teknologiprojektet som har genomförts hittills, kommenterar han. Det kommer att finnas en stark politisk vilja inom EU att kunna påvisa att allmänheten omedelbart kan dra nytta av systemet.

Han tillägger att ett EU-direktiv som kräver Galileo-positionering av nödsamtal från mobiltelefoner skulle spara både liv och skapa en massmarknad för europeisk högteknologi.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.