Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Huawei stämmer amerikanska staten

5G Konstitutionsvidrig, orättfärdig och oproportionerlig. Kinesiska Huawei har nu stämt amerikanska staten för restriktionerna som införts mot dem.
– Det här förbudet är inte bara olagligt, det begränsar även Huawei från att konkurrera på samma villkor vilket i slutändan skadar konsumenterna, sa Guo Ping, företagets ordförande.

Huawei stämmer amerikanska staten

Debaclet kring Huawei går nu in i ett nytt skede ch under torsdagen gick det kinesiska företaget ut på en presskonferens och berättade att man stämmer den amerikanska staten.
– USA:s kongress har åtskilliga gånger misslyckats att producera några bevis som stödjer restriktionerna mot Huawei-produkter. Vi är tvungna att ta till lagliga åtgärder som en sista åtgärd. Vi ser fram emot domstolens utslag och förlitar oss på att det kommer att gynna både Huawei och det amerikanska folket, sa Guo Ping vid presskonferensen.

Stämningen lämnades in i Plano Texas och enligt den så strider sanktionerna som införts (sektion 889 i NDAA) mot rättslöshetsakten (Bill of Attainder Clause) samt klausulen om rättvis process (Due Process Clause).
Så vad är det för sanktioner Huawei pratar om? Jo, förutom att man företaget i sig självt utelämnas från offentlig upphandling, så får företag eller annan tredje part som vill ha lån, bidrag eller har affärer med myndigheter inte köpa produkter eller tjänster från Huawei. Förvisso gäller dessa restriktioner alla kinesiska företag, så Huawei är inte ensam. Detta eftersom man från amerikanskt håll ser säkerhetsrisker.
– Section 889 baseras på flera falska, och obevisade påståenden. I motsats till stadgans premiss så ägs, kontrolleras eller influeras inte Huawei av den kinesiska staten. Därtill är Huawei historia fläckfri. Inga andra bevis har förts fram, säger Song Liuping, chefsjurist på Huawei.

Att inte få vara med på 5g-racet innebär enligt Huawei att tekniken försenas i USA. Eller som man skriver: att nätverksanvändare i landsbygden kommer tvingas till att välja mellan statliga stöd eller att få högkvalitativa kostnadseffektiva produkter. Samt att restriktionerna stryper konkurrensen och gör att amerikaner får betala ”högre priser för undermåliga produkter”…
Vidare påstår man att ”industrikällor” visar att om företaget fick vara med och konkurrera så skulle det minska kostnaden för trådlös infrastruktur med mellan 15 och 40 procent. Något som skulle spara Nordamerika ”åtminstone 20 miljarder dollar de kommande fyra åren”.
– Om den här lagen avskrivs, som den borde, kan Huawei lansera mer avancerad teknik till USA och hjälpa till att bygga upp de bästa 5g-nätverken, säger Guo Ping.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter