Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

5g ska föra vården närmare i Västerbotten

5g Teknik ger tillgänglighet – och kan rädda liv. Nu har Telia och Region Västerbotten genomfört tester där 5g teknik går att mammografiundersökningar kan ske mobilt.

5g ska föra vården närmare i Västerbotten

Att 5g är en möjliggörare för sjukvärd är ingen nyhet. Telemedicin har lyfts fram som ett område där tekniken kan ta stor plats. I Västerbotten har Telia och regionen, som är lika stor som hela Danmark, genomfört tester för att göra vården mobil.
– De här testerna gör att vi inom Region Västerbotten kan utforska möjligheterna med den nya tekniken, hur vi kan använda den för att ge en mobil och nära vård i hela Västerbotten, säger Johannes Hörnberg, projektledare och verksamhetschef för IT inom Region Västerbotten.

Det 5g gör är att öka tillgängligheten, vilket är en nog så viktig aspekt med tanke på de stora avstånd som finns. Och det finns ett enormt värde för patienter som annars kan behöva lägger timmar i bil för en standardkontroll.
Ett område där man redan är mobil är mammografitester. Sedan en tid tillbaka har regionen en mammografivagn som minskar avstånden. Men man vill bli än bättre. Vagnen är i behov av fiberuppkoppling samt tekniker som kan koppla upp den vid de lokala vårdcentralerna.

5g för vården närmare

Här kommer 5g in. Tekniken kan göra att vagnen kan komma närmare patienterna.
– 5G är nästa stora teknikskifte inom mobila nät och möjligheterna är enorma. Att hitta användningsområden som kan bidra till att rädda liv är enormt motiverande och innebär att vi använder tekniken på bästa tänkbara sätt, säger Staffan Åkesson, Nätchef på Telia Sverige.

Även inom räddningstjänsten har man stora förhoppningar på utrullningen av tekniken. Bland annat att en uppkopplad drönare snabbt kan ge överblicksbild vid en olycka så att räddningsresurser kan prioriteras.
– Från ambulanssjukvårdens sida ser vi positivt på möjligheterna med 5G. Att kunna skicka bilder från en olycksplats till vår ledningscentral ger större förståelse för omfattningen av olyckan och de beslut som har fattats på olycksplatsen, säger Jani Sundqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter