Här är mobilen som känner in rummet

Mobilt Lenovos nya telefon Phab2 Pro är som klippta och skurna för mysfarbrorn Ernst. Med hjälp av Googles Tangoteknik och ett gäng sensorer kan de känna in rummet och ge dig en förstärkt verklighet.

Här är mobilen som känner in rummet

I januari deklarerade Lenovo att de tänkte bli först i världen med att använda Tango-tekniken som Google utvecklat för att ge mobila enheter en uppfattning sin omgivning. Den öppnar för nya typer av appar som kräver rumsuppfattning, till exempel för vassare augmented reality än de exempel vi sett tidigare i mobila enheter.

Nu visas den första produktionsklara mobilen som fått det föga inspirerande namnet Phab2 Pro och som ska börja säljas i september för 499 €.

För att som Ernst brukar säga ”känna in rummet” har Phab2 Pro dubbla kameror som ger en stereoskopisk bild och därmed djupseende och möjlighet att mäta avstånd till väggar, tak och föremål. Ett gäng sensorer för rörelseavkänning och avläsning av ytor hjälper också till att hela 250 000 gånger per sekund uppdatera telefonens bild av omgivningen. Ungefär hur det fungerar kan du se på videon här nedanför, även om det ännu är svårt att bedöma hur väl den stämmer överens med verkligheten.

https://youtu.be/iHN4c7FYXYs

Vad är då Phab2 Pro för en telefon i övrigt? Phab står inte oväntat för phablet så det handlar med andra ord om en väl tilltagen telefon, även om skärmen på generation 2 faktiskt krympt från gigantiska 7 tum till fortfarande stora 6,4 tum. Telefonen, som kör Android 6.0, drivs av en åttakärnig Snapdragon 652-processor, 4 GB arbetsminne och 64 GB lagringsutrymme som kan byggas ut med minneskort om man inte istället väljer att plugga in ett andra sim-kort. Batteriet är riktigt stort och kan leverera hela 4 050 mAh. Lenovo uppger också att Phab2 Pro ska fungera ovanligt bra som högtalartelefon tack vare förfinad ljudbearbetning och bullerdämpning.

Kameran, eller snarare kamerorna har som sagt djupseende och har en upplösning på 13 MP var. På framsidan sitter så klart också en kamera och den har upplösningen 8 MP.

Inte så förvånande med tanke på storleken och det maffiga batteriet är det en ganska tung mobil, den väger hela 259 gram – bara 40 gram mindre än exempelvis en Ipad mini 4.

Phab2 Pro ska säljas globalt men besked om den verkligen också kommer till Sverige finns fortfarande inte. Det gäller också PHAB2 Pros två enklare syskon Phab2 och Phab2 Plus som också de släpps i september och ska kosta 199 € och 299 €.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!