It-chefer: BYOD ett konkurrensvapen

Över 80 procent av it-cheferna tror att företag som har en policy för BYOD får en konkurrensfördel gentemot andra organisationer. Det visar en färsk undersökning från BT.

It-chefer: BYOD ett konkurrensvapen

Studien har tagit pulsen på hur 2 000 it-chefer och användare i elva länder ställer sig till nyttjandet av privata datorer, surfplattor och smartphones i arbetet. Resultaten visar att trenden redan fått fäste.

Drygt fyra av fem företag säger att de tillåter BYOD eller kommer att göra det inom det närmsta året. Av de anställda svarar 60 procent att de får ansluta privata enheter till företagets nätverk.

Blir mer produktiva

Överlag är både anställda och beslutsfattare positivt inställda till de möjligheter som finns med en den ökade användningen av privata enheter på företagets nätverk.

Av it-cheferna tror 64 procent att en BYOD-policy kommer göra det möjligt för företagets anställda att bli mer produktiva. Nästan hälften tror att det kommer att leda till att de också kan arbeta mer flexibelt och betjäna kunderna bättre. En uppfattning som delas av medarbetarna själva.

Dålig koll på riskerna

– Det står helt klart att BYOD är en realitet idag som medför helt nya möjligheter för företag, men som också innebär nya hot kopplade till privata enheter, molnlösningar och extranät. Risken för missbruk och attacker har mångdubblats i takt med den snabba utvecklingen, säger Neil Sutton, vp på BT Global Services.

Och visst gnager en oro bland it-cheferna. Bara en av tio tror att alla som använder privata enheter känner till vilka risker som finns och mindre än en av fem tror att alla användare förstår vilken access/behörighet som är kopplad till deras mobila enheter.

Fyra av tio har säkerhetsproblem

Det verkar också som it-chefernas rädsla till viss del är berättigad. En av tre anställda som använder sin egen enhet för att jobba ser inga som helst risker med det och bara en fjärdedel säger sig känna till att det faktiskt kan innebära ett betydande säkerhetshot.

Faktum är att 39 procent av de undersökta företagen har upplevt säkerhetsproblem på grund av att anställda har använt privata enheter utan behörighet. Bland it-beslutsfattare ser 83 procent ständig tillgång till företagets nätverk hos en ökande mobil arbetsstyrka som det största hotet mot företagets it-säkerhet.

Balans mellan människor och teknik

BT:s recept för att möta dessa nya utmaningar är att ha en tydlig policy, rätt verktyg för att implementera den, sina anställdas förtroende och verksamhetsprocesser som alla i organisationen förstår och ställer sig bakom.

– It-säkerhet har alltid handlat om rätt balans mellan människor, policy, processer och teknik och rätt balans blir ännu viktigare i en verklighet där privata enheter används i arbetet, avrundar Neil Sutton.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.