Regionsamarbete ska främja digitaliseringen i Kalmar

Bredband Kommunsamverken för att tillgängliggöra nätinfrastruktur. I ett nytt samarbete kommer sex kommunägda statsnät öppna för nationella- och internationella aktörer.

Regionsamarbete ska främja digitaliseringen i Kalmar

Emmaboda, Högsby, Kalmar, Nybro, Vimmerbey och Västervik har slagit sina fiberpåsar ihop. De sex kommunerna samverkar för att öka på digitaliseringstakten och har nu öppnat upp sina stadsnät.
– En grundförutsättning för samhällets digitalisering är tillgång till fiberinfrastruktur. De sex stadsnät som ingår i samarbetet har fibernät i stora delar av länet. Med vårt samverkansprojekt vill vi göra det enklare för både nationella och internationella aktörer att nyttja vår befintliga fiberinfrastruktur och på så sätt främja digitaliseringen i länet ytterligare, säger Håkan Dahlgren, vd på Nybro Energi och en av deltagarna i regionsamarbetet.

Som en del i samarbetet finns det pläter på att bygga ihop näten. Något som skulle göra dem mindre sårbara vid exempelvis avgrävningar eller andra störningar. Förhoppningen är även att samverkan ska skapa förutsättningar för att möjliggöra ytterligare utbyggnad.
– Länet behöver full fibertäckning så att både företag och hushåll ges möjlighet att få tillgång till det digitaliserade samhällets utbud. Idag planerar vi också för det smarta samhället där vi exempelvis kan digitalisera alltifrån fastighetsförvaltning till skola och omsorg, men då behöver större delar av länet nås med fiber, säger Per Allerth, vd på Västervik Miljö & Energi.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter