nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Innovationschefen: Så kommer 5g revolutionera spelbranschen

Spelbranschen står inför ett paradigmskifte och snart kommer datorer och spelkonsoler vara överflödiga för gamers. Det förutspår Andreas Kristensson, innovationschef på Telenor.
– 5g och cloud gamlng kommer förändra spelindustrin i grunden, säger han till Telekom idag.

  • Artikel annons 1

Andreas Kristensson, innovationschef på Telenor

Att 5g kommer dra som en lavin genom alla branscher har stått klart sedan länge. Och ett område som kommer att förändras drastiskt av den nya mobiltekniken är spelindustrin. Det menar Andreas Kristensson på Telenor.
– 4g har ju varit det som möjliggjort strömming av film och som gjort det möjligt för många andra tjänster att växa fram. Med 5g kommer spelindustrin revolutioneras. Tidigare generatorer har det handlat om ökad kapacitet och bättre kvalitet, men nu är hoppet enormt och jag tror att gaming kommer vara en pådrivare.

Nere på MWC 2019 i Barcelona var det flera företag som visade upp olika varianter av edge computing – en av de saker som möjliggörs av 5g, och enligt Andreas den som imponerade mest..
– Tekniken gör att man kan flytta datakraften, vilket möjliggör att man kan använda exempelvis telefonen som middle-ware – och sedan spela spelen på vilken skärm som helst. Så jag tror att vi kommer gå allt mer från att köpa dyra datorer med mycket processor kraft – till att istället abonnera eller köpa kraft när det behövs. 5g gör att vi kan få en bra upplevelse utan att behöva hårdvaran, säger Andreas.

Mobilen får en allt centralare roll i mediekonsumtionen

Ett tydligt exempel på detta står Google för som i förra veckan presenterade sitt Stadia. Ett koncept som helt bygger på att spel och processorkraft ligger i  molnet.
Vidare så kommer 5g på många ställen bli det mer attraktiva valet jämfört med bredband + wifi, detta eftersom att radiotekniken kan garantera bättre svarstider. Och en 5g-mobil kan bli det nya hjärtat i de smarta och uppkopplade hemmen.
– När det kommer till spelen handlar det inte heller om att vi enbart kan spela mobilspel via mobilen – utan det handlar om riktiga spel som möjliggörs. Jag tror därför att mobilen kommer att bli än ännu mer central del i våra hem och vår mediakonsumtion. Sen tror jag inte att spelkonsoler kommer att försvinna över en dag. De kommer nog finnas en marknad för dem de närmaste 5-6 åren.

En annan sak Andreas tror kommer förändras med 5g är designen av mobiler. Eftersom tekniken kommer göra det möjligt att ta bort en hel del komponenter ur själva enheten – lär det påverka dels hur den ser ut och dels hur vi kommer att använda dem.
– Sannolikt kommer det inte vara samma formfaktor som i dag. Jag tror att det kommer diversifierad mer där många kommer vilja ha mindre mobiler och sedan koppla dem mot externa skärmar. Sen är det intressant att se vart vikbara telefoner tar vägen. Sen tror jag att mobilen fortsatt kommer att vara vår centerpunkt, men att vi nog inte kommer titta lika mycket på den som i dag. Röststyrning och exempelvis smarta glasögon kommer bli vanligare.

Etiketter:

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.