Nu är Europas första kommersiella 5g-nät igång

5G I Schweiz kan man numera surfa i 5g. Detta efter att Swisscom slagit på det första kommersiella 5g nätet i Europa.

Nu är Europas första kommersiella 5g-nät igång

Det var under onsdagen som Swisscom tryckte på knappen och startade 5g i alplandet. Och numera kan schweizare i 54 städer åtnjuta den senaste radiotekniken.
– Med lanseringen av det första kommersiella 5g-näteverket i Schweiz lägger vi grunden för nya applikationer och nya affärsmodeller. Det här kommer inte enbart vara stort för landet, utan även en inspiration för folket som oavsett om det bor i stan, på landet eller i bergen – får vara en del av den digitala världen, säger Urs Schaeppi, vd på operatören, i ett uttalande.

Lanseringen har länge varit inskriven i kalendern och operatören har introducerat partners för både mobiltelefoner och routrar – så att befolkningen ska kunna använda nätet.
Rent tekniskt är det Ericsson som levererat utrustningen och från teknikföretagets håll är man nöjd med att Europa äntligen kommit upp på banan.
– Det här är en betydelsefull händelse för Europa – 5g är nu kommersiellt igång. I vart fortsatta och nära samarbete med Swisscom stärker vi även vårt 5g-ekosystem genom att reducera tid det tar för producenter att komma in på marknaden, säger Arun Bansal, chef för Ericsson i Europa och Latinamerika.

Operatören har tidigare sagt att man redan i år kommer att ha 90 procent av landet 5g-täckt. Det här kommer man åstadkomma genom att använda Ericssons teknik för spektrumdelning och då använda 4g som avlastning för trafik.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter