nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Nu är Europas första kommersiella 5g-nät igång

I Schweiz kan man numera surfa i 5g. Detta efter att Swisscom slagit på det första kommersiella 5g nätet i Europa.

  • Artikel annons 1

Det var under onsdagen som Swisscom tryckte på knappen och startade 5g i alplandet. Och numera kan schweizare i 54 städer åtnjuta den senaste radiotekniken.
– Med lanseringen av det första kommersiella 5g-näteverket i Schweiz lägger vi grunden för nya applikationer och nya affärsmodeller. Det här kommer inte enbart vara stort för landet, utan även en inspiration för folket som oavsett om det bor i stan, på landet eller i bergen – får vara en del av den digitala världen, säger Urs Schaeppi, vd på operatören, i ett uttalande.

Lanseringen har länge varit inskriven i kalendern och operatören har introducerat partners för både mobiltelefoner och routrar – så att befolkningen ska kunna använda nätet.
Rent tekniskt är det Ericsson som levererat utrustningen och från teknikföretagets håll är man nöjd med att Europa äntligen kommit upp på banan.
– Det här är en betydelsefull händelse för Europa – 5g är nu kommersiellt igång. I vart fortsatta och nära samarbete med Swisscom stärker vi även vårt 5g-ekosystem genom att reducera tid det tar för producenter att komma in på marknaden, säger Arun Bansal, chef för Ericsson i Europa och Latinamerika.

Operatören har tidigare sagt att man redan i år kommer att ha 90 procent av landet 5g-täckt. Det här kommer man åstadkomma genom att använda Ericssons teknik för spektrumdelning och då använda 4g som avlastning för trafik.

Taggar:

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

”Arbetssätt och kultur är levande och behöver ständigt underhåll”

Nyheter

Öppenhet, interaktion, flexibilitet, kreativitet och synergi. När Tre utvecklade sitt nya huvudkontor var visionen tydlig.
Men hur har det fallit ut i verkligheten?
– Första veckan i 3Huset var jag glatt överraskad över nyfikenheten och hur mycket våra medarbetare nyttjade möjligheterna, säger Helena Körberg, projektledare för Tres nya huvudkontor.